SPORNA SNIMKA

GRADONAČELNIK VUKOVARA OBJAVIO VIDEO DJECE KOJA SJEDE DOK SVIRA HIMNA, DORH GA NEĆE GONITI 'To nije kazneno djelo...'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava neće kazneno odgovarati zato što je u siječnju ove godine na konferenciji za medije u Gradskoj upravi objavio videosnimku s nogometne utakmice finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga i HNK Vukovar ‘91. odigrane u jesen 2018. te prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku da nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna.

Štoviše, taj videozapis postavljen je i na službenu mrežnu stranicu Grada Vukovara s koje je uklonjen tek nakon nekoliko dana na zahtjev pravobraniteljice za djecu. Penava je taj video i taj događaj spomenuo kao jedan od brojnih kojima je u povodu obilježavanja 21. obljetnice mirne reintegracije želio potkrijepiti svoju tezu kako je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika.

Objavu su osudili politički predstavnici srpske nacionalne manjine, ali i oporbene stranke u Vukovaru, smatrajući da je Penava time stavio metu na čelo djeci čija su se lica mogla vidjeti na snimci. Policija je provela istragu, a onda i Općinsko državno odvjetništvo, i to temeljem kaznene prijave koju je protiv Penave i njegove suradnice u Uredu gradonačelnika koja je sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju podnio Živi zid, no ODO u Vukovaru u tome nije našao elemente kaznenog djela.

“Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine”, priopćili su iz ODO-a Vukovar, koje je odbacilo i kaznenu prijavu jedne privatne osobe koja je smatrala da je Penava povrijedio privatnost djeteta. ODO smatra da tom objavom “nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta”.

- Nisam ni znao da je doneseno neko rješenje po tom pitanju. O samom slučaju mogu reći da je sve što sam rekao bilo izrečeno u cilju dobrobiti svih građana Vukovara i njihovog normalnog života. Hajka koje je nakon toga protiv mene pokrenuta bila je u režiji ljudi i stranaka koje nemam potrebe komentirati – rekao je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:26