SPORNA SNIMKA

GRADONAČELNIK VUKOVARA OBJAVIO VIDEO DJECE KOJA SJEDE DOK SVIRA HIMNA, DORH GA NEĆE GONITI 'To nije kazneno djelo...'

Vukovar, 140719. Vukovarski gradonacelnik Ivan Penava odrzao je konferenciju za medije zbog odluke Ustavnog suda o uporabi cirilice i srpskog jezika u Vukovaru. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava neće kazneno odgovarati zato što je u siječnju ove godine na konferenciji za medije u Gradskoj upravi objavio videosnimku s nogometne utakmice finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga i HNK Vukovar ‘91. odigrane u jesen 2018. te prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku da nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna.

Štoviše, taj videozapis postavljen je i na službenu mrežnu stranicu Grada Vukovara s koje je uklonjen tek nakon nekoliko dana na zahtjev pravobraniteljice za djecu. Penava je taj video i taj događaj spomenuo kao jedan od brojnih kojima je u povodu obilježavanja 21. obljetnice mirne reintegracije želio potkrijepiti svoju tezu kako je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika.

Objavu su osudili politički predstavnici srpske nacionalne manjine, ali i oporbene stranke u Vukovaru, smatrajući da je Penava time stavio metu na čelo djeci čija su se lica mogla vidjeti na snimci. Policija je provela istragu, a onda i Općinsko državno odvjetništvo, i to temeljem kaznene prijave koju je protiv Penave i njegove suradnice u Uredu gradonačelnika koja je sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju podnio Živi zid, no ODO u Vukovaru u tome nije našao elemente kaznenog djela.

“Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine”, priopćili su iz ODO-a Vukovar, koje je odbacilo i kaznenu prijavu jedne privatne osobe koja je smatrala da je Penava povrijedio privatnost djeteta. ODO smatra da tom objavom “nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta”.

- Nisam ni znao da je doneseno neko rješenje po tom pitanju. O samom slučaju mogu reći da je sve što sam rekao bilo izrečeno u cilju dobrobiti svih građana Vukovara i njihovog normalnog života. Hajka koje je nakon toga protiv mene pokrenuta bila je u režiji ljudi i stranaka koje nemam potrebe komentirati – rekao je Penava.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo