EMOTIVANO GOSTOVANJE U 'NU2'

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo poručio kroz suze: 'Hvala napadačima što nisu bili grublji prema mojoj ženi!'

ZAGREB - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u današnjoj emisiji 'Nedjeljom u 2' progovorio je o napadu na njegovu suprugu, prilikom čega su mu zasuzile oči.

Poručio je da, ako netko želi osporiti pravo srpske nacionalne manjine da u Vukovaru budu istaknuti dvojezični natpisi, treba uputiti Saboru inicijativu i zatražiti da se promjeni zakon koji to omogućava.

Govoreći o mogućnostima uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru nakon što je popisom stanovništva iz 2011. godine utvrđeno da u Vukovaru živi više od jedne trećine pripadnika srpske nacionalne manjine, Sabo je pojasnio kako dvojezičnost u tom slučaju propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

"Tko može biti iznad Ustavnog zakona", zapitao je Sabo napominjući kako čak general Ante Gotovina, koji je godinama proveo u haškom zatvoru, poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku, a gradske vlasti Vukovara bi trebale zabraniti dvojezičnost. "Ukoliko to netko želi promijeniti, treba uputiti Saboru inicijativu i zatražiti da se taj članak zakona promjeni", poručio je.

Komentirajući kaznenu prijavu koju je protiv njega podnijelo nekoliko bivših članova vukovarskog SDP-a zbog sumnji da je stekao protupravnu imovinsku korist organizirajući godinama ljetovanje vukovarske djece na moru, Sabo je zanijekao optužbe rekavši kako su roditelji djece bili upoznati sa svim troškovima ljetovanja.

"Svi koji me optužuju bili su članovi Gradskog odbora SDP-a Vukovar kojemu smo uredno kao organizacijski odbor podnosili izvješća", rekao je Željko Sabo.

Na pitanje hoće li se opet kandidirati za gradonačelnika Vukovara, Sabo je kazao kako ga je već kandidirao vukovarski SDP, da je prihvatio kandidaturu i ne odstupa od nje.

Govorio je i o zarobljeništvu u srbijanskom logoru Begejci nakon sloma obrane Vukovara 1991. godine, neimaštini s kojom se njegova obitelj suočila nakon izlaska iz logora, odlasku u Austriju gdje je na "crno" radio pet godina zbog čega se, naveo je, jednom prilikom i ispričao austrijskom veleposlaniku.

Na pitanje je li prebolio PTSP koji mu je utvrđen nakon Domovinskog rata, Sabo je kazao kako ta dijagnoza koja, kako je rekao, ima raznih oblika, ne djeluje negativno na mogućnosti njegovog upravljanja Vukovarom, niti mu stvara teškoće u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:38