NAJBOLJI PROJEKTI EU

Gradove Osijek i Suboticu sad napokon povezuje i secesijska turistička ruta

U Osijeku je potpuno obnovljen park Sakuntala, a u Subotici pripremljena dokumentacija za obnovu poznate Gradske kuće

Projekt vrijednosti 7,9 milijuna kuna uključio je rekonstrukciju Sakuntala parka u Osijeku te izradu dokumentacije za obnovu i turističku valorizaciju Gradske kuće u Subotici

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije predložila je za izbor najboljeg EU projekta unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici EU projekt Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice.

Projekt se provodio od 1.9.2017. do 31.8.2019. godine. Ukupna vrijednost je bila 7.902.842 kune, od čega bespovratnih 6.717.415 kuna, a vlastitih 1.185.426 kune.

Novi proizvod

Cilj projekta bio je razviti, integrirati, upravljati i promovirati zajednički kulturni turistički proizvod temeljen na secesiji kroz revitalizaciju kulturne baštine te uspostavu i promociju nove rute kulturne baštine koja povezuje Osijek i Suboticu. To je ostvareno revitalizacijom parkovnog i arhitektonskog nasljeđa kroz rekonstrukciju Sakuntala parka u Osijeku te izradu dokumentacije za obnovu i turističku valorizaciju Gradske kuće u Subotici, jedne od najljepših secesijskih građevina grada.

Osječki Sakuntala park je u potpunosti obnovljen izgradnjom novih staza, obnovom flore, postavljanjem umjetničkog paviljona, brončane makete secesijske rute i interaktivne ploče na kojoj se mogu pronaći informacije zanimljive, kako turistima, tako i građanima grada Osijeka.

Također, stvorena je lokalna i nova prekogranična tematska turistička ruta, ponuđena turističkim agencijama i touroperaterima kao gotov proizvod u obliku itinerara.

Za vrijeme trajanja projekta, održavane su i stručne edukacije turističkih i kulturnih djelatnika na temu secesije, organizirana je tematska putna izložba profesionalnih fotografija, foto-natječaj na temu secesije te studijsko putovanje za turističke i kulturne djelatnike prema itineraru nove tematske rute.

Radionice za djelatnike

Odvijale su se i radionice, kako za djelatnike u turizmu, tako i za širu populaciju kojim se razvijala svijest o povijesnom bogatstvu te zajedničkoj baštini Osijeka i Subotice. Cijeli projekt je uspješno uključio i lokalnu zajednicu te doprinio sveukupnom razvoju svijesti o vlastitoj povijesti i njenom bogatstvu.

Upravo je to i bio cilj projekta - održavanje radionica vođenih od strane povjesničara specijaliziranih u području secesije, održavanje foto-natječaja, putujuće izložbe odabranih profesionalnih fotografija, uključivanje lokalne zajednice…

Nositelj projekta bila je Turistička zajednica grada Osijeka, a partneri Turistička zajednica grada Subotice, Grad Osijek, Grad Subotica te Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:32