StoryEditor
NO PASARAN!

GRADSKA VIJEĆNICA I KANDIDATKINJA NA EUROIZBORIMA PRIJAVILA PRIJETNJE 'Nazvao me s tajnog broja i rekao da je ustaša i da ću vidjeti što to znači'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Rada Borić, vijećnica zagrebačke Gradske skupštine i članica Nove ljevice, prijavila je na svom Facebook profilu telefonske prijetnje koje je primila s tajnog broja jučer netom prije ponoći. Sve je opisala u podužoj objavi koju prenosimo u cijelosti.

- Kad ustaše prijete noću. No pasaran! Jučer, 17.4.2019. u 23,05 sata primila sam sa tajnog broja na moj privatni telefonski broj poziv nepoznate muške osobe. Najprije me pitao jesam li antifašistkinja, a onda i zašto sam antifašistkinja. Odgovorila sam kratko: da, jer je to europska vrijednost, zar ne? Rekao je da je ustaša i da ću vidjeti što to znači... Nije prošlo niti tjedan dana od kada sam zajedno s kandidatima koalicije MOŽEMO! - NOVA LJEVICA - ORAH, drugim kandidatima i predstavnicima lijevih i liberalnih stranaka za izbore za EU-parlament, kao i manjinskim predstavnicima i brojnim građanima, bila u koloni sjećanja, u Jasenovcu 12.4.2019. Poznato je kako su antifašisti prošli u Jasenovcu - mučeni i ubijani od ustaške vojske Nezavisne države hrvatske. Ovakav poziv doživljavam kao prijetnju u osjetljivom, predizbornom trenutku. Zamislimo koga Nijemca, Francuza, Grka, Talijana, Slovenca … – kandidata za EU parlament – da zaprimi poziv od osobe koja se predstavlja Hitlerovim, nacističkim vojnikom.

Izvorište Republike Hrvatske ustavno je definirano „nasuprot proglašenju Nezavisne Državne Hrvatske (1941.) te u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.)“. Iako je opće poznato poticanje i toleriranje društvene klime (za što je najodgovornija stranka dominantno vladajuća od 1990.) u kojoj je dozvoljivo i prihvatljivo pozivanje na ustaše i predstavljanje ustašama - obaveza je države da sankcionira svako ponašanje koje je izvan okvira Ustava i zakona. Stoga sam o svemu obavijestila MUP i Državno izborno povjerenstvo, napisala je Rada Borić na Facebooku.

Rada Borić je i kandidatkinja na zajedničkoj listi ORaH-Nove ljevice-Možemo za izbore za europski parlament.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 20:24