FESTIVAL VRHGORA

Gradski park u Vrgorcu pretvara se u srednjovjekovno naselje, nastupit će i Nina Kraljić

Tu je i nezaobilazna glazbena podloga, kao i bogata gastronomska ponuda temeljena na starim receptima

Nina Kraljić

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Srednjovjekovna priča putuje sve do Dalmatinske zagore, točnije grada Vrgorca, koji će prvi puta ugostiti i ispričati magične mitove i legende na festivalu pod imenom VrhGora. Iako su ovakvi festivali poznatiji u sjevernijim dijelovima lijepe naše, Zagora i jug Hrvatske također mogu ispričati najstarije priče koje se vežu uz ovo podneblje. U najzelenijoj oazi vrgorskog parka, 16. i 17. rujna uživajte u starim običajima i srednjovjekovnim sadržajima koji će zadovoljiti sve, od najmlađih do najstarijih posjetitelja.

„VrhGora je novi kulturni program u gradu Vrgorcu koji ima veliki potencijal i razvoj za naš kraj. Ipak se od davnih dana spominju brojne priče i anegdote naše srednjovjekovne utvrde Gradine i stanovnika koji su djelovali i živjeli upravo ovdje u vrgorskom kraju, a kroz ovakve manifestacije želimo oživjeti stare običaje, kulture, zaboravljene mitove i legende te upoznati naše posjetitelje s bogatom vrgorskom povijesti. Također, ovakvi sadržaji pokreću baštinsku priču koja je zapravo nit vodilja našeg zavičaja. Glazbeni repertoar nudi najpoznatije hrvatske glazbenike koji štuju etno ritmove. Dođite i ne propustite upoznati Ninu Kraljić koja je neprocjenjivi i moćan vokalni talent“, rekla je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan Odak.

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u davna vremena kada su nastali brojni stećci, razni kultovi, planinske vile i slične legende koje se prenose s koljena na koljeno. Očekuju vas razni predavači i pripovjedači o tajnovitim stećcima župe Gorske, zatim prezentacije viteškog tabora i oružja, priče o kultu smrti Biokovo i tumulima. Tumul, još i gromila i mogila, je veći ili manji zemljani ili kameni humak pod kojim se nalazi jedan ili više grobova. Tumuli se mogu pronaći širom svijeta, a može se sastojati od dolmena, kosturnice, grobne kuće, i dvoranske grobnice.

Dio sadržaja također će biti i srednjovjekovni sajam gdje će posjetitelji moći sudjelovati na radionicama i vidjeti što se vrijedne ruke mogu stvoriti. Također možete vidjeti brojne povijesne likove - mušketire i haramije, vitezove, stare obrtnike, kmetove i druge. Cijeli prostor gradskog parka u Vrgorcu pretvara se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, kula, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika, te srednjovjekovnih vrtuljaka za malu djecu. Najveća atrakcija zasigurno će biti vitezovi koji dolaze iz Jankovca, vitezovi Ružice grada. Oni će oba dana manifestacije ljude voditi kroz viteški život, predstavljanjem podizanja viteškog kampa, prezentacije oružja, ali i same bitke. Također će posjetitelje počastiti vlastitom predstavom o Ružici kraljici.

Naravno, tu je i nezaobilazna glazbena podloga, kao i bogata gastronomska ponuda temeljena na starim receptima. U petak će nastupiti kultna istarska etno skupina Veja koji će zasigurno sve posjetitelje začarati svojim istarskim magičnim glazbenim tonovima. U subotu, 17. rujna nastupa Nina Kraljić, poznata etno pjevačica koja će zasigurno ljude očarati svojim vokalnim kvalitetama. Premijerno u Vrgorcu predstavit će svoje novo umjetničko rađanje i umjetničko ime – Alkonost of Balkan. Riječ je o presjeku etno i filmske glazbe s pjesmama koje označavaju novi početak Nininog stvaranja i stilskog usmjerenja prema etno i ambijentalnoj glazbi. Više informacija možete saznati na Facebook stranicama VrhGora festivala i Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:17