PRIJAVE URODILE PLODOM

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture: Slastičarnica Zagreb mora ponovno zasaditi stablo

Otvaranje slastičarnice Zagreb u Masarykovoj ulici; ilustrativna fotografija
 Drago Sopta / CROPIX

Nakon što je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode zaprimilo više prijava zbog posječenog stabla u Masarykovoj ulici, za što je odgovorna slastičarnica Zagreb koja je bez dozvole uklonila stablo zbog terase, pročelnik zavoda, prof. Silvije Novak, poslao je odgovor kojim se uklanjanje stabla smatra bespravnim.

Dokument je objavljen na stranicama Zelene akcije, a u njemu između ostalog stoji:

‘Uvidom u stanje na terenu konstatirano je da je posječeno jedno stablo gledičije (Gleditsia triacanthos), koje je bilo locirano kao središnje u drvorednom nizu od tri stabla. Preostala dva stabla radikalno su orezana i to u tijeku vegetacije.

Predmetni bespravni radovi izvedeni su na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro - Povijesna urbana cijelina Grad Zagreb, koja je zaštićena temeljem rješenja Ministarstva kulture u Zagrebu i upisana u Registar kulturnih dobara pod registarskim brojem Z-1525.

Izuzetnoj vrijednosti ovog nepokretnog kulturnog dobra, kao i kvaliteti života u cjelini, doprinosi upravo i komponenta zelenila zastupljenog u različitim kategorijama hortikulturnog oblikovanja: parkovne površine, manje vrtne površine, skupine stabala, pojedinačna stabla i dr.

Slijedom iznešenoga, za sve zahvate na stablima, kao dijelu kulturnog dobra, potrebno je, u smislu članka 62. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ishoditi prethodno odobrenje ovog Zavoda.

Usprkos navedenome izvršeni su bespravni radovi uklanjanja stabla za koje ovaj Zavod nije izdao odobrenje.

Na temelju svega iznešenoga, molimo Vas da u okviru svoje nadležnosti provedete postupak za povrat predmetne površine u prvobitno stanje sadnjom zamjenske alejne sadnice iste vrste. Sadnica mora biti minimalne visine 5m i opsega debla oko 22cm, zdrave, vitalne, pravilne provodnice, dobro razvijene i simetrične krošnje te zdrave i pravilno razvijene korijenove mreže.

Sadni materijal mora biti s odgovarajućim certifikatom zdravstvene ispravnosti, kvalitete, vrste, porijekla i proizvođača.’

Zelena akcija je među ostalima podnijela prijavu protiv slastičarnice Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode i zatražila je povrat stabla na isto mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:46