ca
IZVANREDNA SJEDNICA

GRADSKO VIJEĆE O NESTANKU NOVCA I SMRTI PROČELNIKA U Virovitici najavili raspravu o nestanku više milijuna kuna iz gradskog proračuna

 
Ivica Kirin (gore desno), Siniša Palm (desno, u krugu)
 Robert Fajt / CROPIX, Željko Puhovski / CROPIX, Informativni centar Virovitica

Gradsko vijeće Virovitice raspravljat će na sjednici 18. lipnja o nestanku više milijuna kuna iz gradskog proračuna i tragičnoj smrti pročelnika gradskog Ureda za gospodarstvo i financije Siniše Palma, najavila je u četvrtak predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss.

Ona je za 18. lipnja sazvala redovnu sjednicu virovitičkog Gradskog vijeća, čime je udovoljeno prijedlogu sedmero oporbenih vijećnika iz redova SDP-a, HSS-a i Mosta, koji su tražili sazivanje hitne izvanredne sjednice o toj temi.

Weiss navodi kako Poslovnik o radu Gradskog vijeća propisuje da je predsjednik dužan sazvati sjednicu na obrazloženi zahtjev najmanje trećine vijećnika, u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva, no i dodaje kako je u vrijeme zaprimanja zahtjeva oporbenih vijećnika postupak sazivanja sjednice već pokrenut.

Predsjednici klubova, prema njezinim riječima, imali bi tako priliku postavljati pitanja i iznositi mišljenja o toj temi bez ograničenog trajanja, a taj dio aktualnog sata prenositi i lokalne radio postaje.

Pročelnik Ureda za gospodarstvo i financije Grada Virovitice Siniša Palm nestao je u petak 31. svibnja, udaljivši se s radnog mjesta nakon razgovora s gradonačelnikom Ivicom Kirinom. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u ponedjeljak 3. lipnja u šumi kraj rijeke Drave, dvadesetak kilometara od grada.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru izvijestilo je da se radi o samoubojstvu te da nije bilo potrebno izvršiti obdukciju, što je među stručnjacima izazvalo niz prijepora.

Samo nekoliko sati prije službene vijesti o tragičnom slučaju gradonačelnik Ivica Kirin priopćenjem je izvijestio javnost o "počinjenju kaznenog djela na štetu gradskog proračuna". Naveo je tada da je podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi Virovitičko-podravskoj te protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe i razriješio je svih ovlasti, kao i da zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka, ne može ništa komentirati do okončanja postupka.

No, dva dana kasnije, 5. lipnja, pritisnut brojnim novinarskim pitanjima gradonačelnik Kirin se javnosti obratio još jednim priopćenjem u kojem je ustvrdio da je gradskom proračunu tijekom više godina nanesena milijunska šteta, a pročelnika Palma optužio da je bio ovisnik o kockanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2020 10:14