REKORDNI BUDŽET

Gradsko vijeće Splita izglasalo proračun od 1,8 milijardi kuna: ‘Imamo puno velikih projekata‘

Za prijedlog proračuna glasovalo je 17 vijećnika, a 12 ih je bilo protiv, no to je bila dovoljan broj glasova da se proračun usvoji

Ivica Puljak

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Splitsko Gradsko vijeće je u noći sa srijede na četvrtak prihvatilo proračun za sljedeću godinu u iznosu 1,8 milijardi kuna (239 milijuna eura) što je rekordan proračun za taj grad, koji predviđa ulaganja poput sanacije Karepovca.

"Proračun za iduću godinu najveći je kojeg je Grada Split ikad imao, a jedan od razloga je što ćemo iduće godine raditi na puno velikih projekata - sanaciji Karepovca, početku izgradnje tehnološkog parka Dračevac, početku izgradnje plaže Žnjan", rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici Gradskog vijeća. Dodao je da se njime predviđa i početak izgradnje nekoliko vrtića, obnova više škola i dvorana, a tu su i sredstva za rast plaća odgojiteljicama u vrtićima te zaposlenicima Gradske uprave i drugih gradskih institucija.

Za prijedlog proračuna glasovalo je 17 vijećnika, a 12 ih je bilo protiv, no to je bila dovoljan broj glasova da se proračun usvoji.

U višesatnoj raspravi oporbeni vijećnici su povremeno žestoko kritizirali predloženi proračun ističući da je on prenapuhan i nerealan.

Vijećnica Domovinskog pokreta Lidija Bekavac upozorila je kako će se prema podacima iz proračuna za sljedeću godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, Split kreditima zadužiti oko 100 milijuna eura. Vijećnica HDZ-a Ivana Relat ocijenila je kako je proračun za sljedeću godinu "vrtoglavo visok, prenapuhan i nerealan."

U raspravi su se čula upozorenja upućena gradonačelniku Ivici Puljku da je takav proračun rizičan i za građane i za njega jer će, kao je istaknuto, doći u neugodnu situaciju ako se ne realizira taj proračun.

Puljak je poručio kako vjeruje da će prihvaćeni proračun pridonijeti razvoju Splita.

Splitski proračun najvažnija je točka dnevnog reda sjednice vijeća. Izglasan je u četvrtak, nešto iza ponoći, nakon čega su vijećnici nastavili s radom.

Uz proračun za iduću godinu prihvaćene su i projekcije proračuna za 2024. godinu u iznosu od 233 milijuna eura i za 2025. godinu u iznosu od 224 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:44