NASTAVAK RAZGOVORA

Gradsko vijeće Splita nije konstituirano, Puljak: ‘Partneri su zaželjeli još malo vremena‘

Nakon završetka sjednice Puljak je rekao je da su odlučili uzeti još malo vremena kako bi učvrstili okvir suradnje
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak
 Sasa Buric/Cropix

Gradsko vijeće Splita, očekivano nije konstituirano u ponedjeljak pa nije izabran ni predsjednik gradskog vijeća zbog čega se razgovori među strankama nastavljaju u sljedećim danima.

Gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) nastavit će razgovore s koalicijom Pametno za Split i Dalmaciju-Možemo-Nova ljevica, SDP-om, Mostom i nezavisnom listom Tomislava Mamića i Branke Ramljak koja bi, ako se dogovore, trebala činiti većinu u gradskom vijeću.

Predstavnici pet političkih opcija trebali bi kroz pregovore dodatno učvrstiti model suradnje u gradskom vijeću, a Puljak smatra da im za to treba vremena. Vjeruje da će do sljedeće sjednice u zakonskom roku dogovoriti okvir suradnje koji će garantirati da mogu startati s realizacijom projekata na dobro svih građana.

Nakon završetka sjednice Puljak je rekao je da su odlučili uzeti još malo vremena kako bi učvrstili okvir suradnje i to poglavlje ostavili iza sebe te na tim temeljima pokrenuli projekte za dobrobit grada.

Dosad su, kazao je dogovorili da uloga predsjednik gradskog vijeća bude bolje definirana, a očekuje da će se sjednice gradskih vijeća održavati svaki mjesec u fiksnom terminu.

"Isto tako smo razgovarali o konsenzusu o svim važnim temama. Partneri su zaželjeli još malo vremena, imamo pet različitih opcija. Mislimo da je tako bolje nego da se ljudi ne osjećaju ugodno u toj suradnji", kazao je splitski gradonačelnik.

Očekuje da će se u zakonski definiranom roku dogovoriti, odnosno učvrstiti suradnju i da će vrlo brzo započeti s radom.

"Mi smo političari koji su počeli ispunjavati svoja obećanja, uštedjeli smo nekoliko tisuća kuna", istaknuo je Puljak.

Sljedeći sastanak zakazan je za srijedu popodne, a razgovarat će o svim otvorenim pitanjima, rekao je Puljak, objasnivši da ne dogovaraju klasičnu koaliciju već programsku suradnju, što je inovacija na političkoj sceni pa će duže trajati bude li bolje definirana.

U gradsko vijeće izabran je 31 vijećnik, a Centar ih ima sedam, Pametno, Možemo i Nova ljevica tri. Po tri vijećnika imaju i SDP i Most, a dva ima lista Ramljak i Mamić, dok HDZ i HGS imaju 13 vijećnika. Za natpolovičnu većinu im treba 16 ruku.

Splitsko će se gradsko vijeće pokušati konstituirati za mjesec dana, a ako to ne uspiju imaju još jedan pokušaj za novih 30 dana, a u slučaju da ni to ne prođe ide se na nove izbore za vijeće.

Puljak je ranije rekao da neće surađivati s HDZ- om ni kandidatima povezanima s tom strankom, ustvrdivši da su HDZ i HGS gradu nanijeli neizmjernu veliku štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:14