OPORBA JE BILA PROTIV

Gradsko vijeće Virovitice gradonačelniku Kirinu povećalo ovlasti u vezi s internom istragom o nestanku najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Ivica Kirin
 Ranko Suvar / CROPIX

Gradsko vijeće Virovitice na izvanrednoj je sjednici u srijedu navečer izglasalo povećanje ovlasti gradonačelnika Ivice Kirina u vezi s internom istragom o nestanku najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Za odluku je glasalo 11 vijećnika vladajuće koalicije HDZ/HSP AS, a protiv je bilo sedam oporbenih vijećnika SDP-a, HSPD-a i Mosta.

Riječ je o manjku novca u virovitičkom gradskom proračunu za što je gradonačelnik Kirin kazneno prijavio pročelnika za financije Sinišu Palma (37). Njegovo beživotno tijelo početkom lipnja pronađeno poslije dvodnevene potrage u šumi pokraj Drave nedaleko od Virovitice. Zaključeno je da je riječ o samoubojstvu. Iz Grada je tada priopćeno da su “slučaj preuzela nadležna tijela te da se u međuvremenu, otkrilo kako je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju", pa se može vjerovati da je "pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”

Današnjom odlukom se gradonačelnik zadužuje da poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi tvrtke za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanje financijskog stanja i poslovanja.

Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss (HDZ) izvanrednu sjednicu je sazvala po hitnom postupku, a u prijedlogu je navedeno da su upravna tijela Grada utvrdila niz nepravilnosti čije posljedice mogu biti kazneno-pravni procesi, te da je "grad Virovitica izvijestio Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za nadzor proračuna lokalne samouprave da postoji sumnja da je izvršeno kazneno djelo na štetu gradskog proračuna.

Pročelnica-tajnica Grada zadužena za nepravilnosti Mirjana Trelecky objasnila je večeras kako je odluka nužna zbog redovnog funkcioniranja Grada.

„Grad mora biti servis građana i svih korisnika koji se financiraju iz gradskog proračuna. Ima i obveze prema zaključenim ugovorima i projektima koji se svakodnevno ostvaruju. Ne možemo stati i čekati da državne tijela i institucije završe radnje po kojima postupaju“, rekla je Trelecky. Dodala je kako se vanjski stručnjaci za reviziju financijskog poslovanja moraju angažirati jer zaposleni službenici u gradskoj upravi nemaju dovoljno iskustva i znanja, niti mogu preuzeti takvu odgovornost.

Takva odluka je potrebna i zbog novog zadužavanja kod poslovne banke kako bi Grad nastavio s realizacijom započetih projekata. „Moramo dobiti suglasnost Vlade za dugoročno zaduživanje, a jedan od elemenata je izjava gradonačelnik da svojim potpisom potvrđuje vjerodostojnost dostavljene dokumentacije“, rekla je pročelnica za gospodarstvo i financije Vesna Grbac.

Oporba: Kirin kao odgovorna osoba mora dati ostavku

Oporba nije prihvatila objašnjenja, jer smatra da gradonačelnik Ivica Kirin kao odgovorna osoba mora ponuditi političku, moralnu i časnu ostavku.

„Mi ovdje moramo donositi odluke, a još uvijek ne znamo što se stvarno dogodilo i koliko je novaca pronevjereno. Traži se od nas da gradonačelniku damo ovlasti da radi nešto što je i do sada trebao raditi pa ne vidim smisla ove odluke“, rekao je Dražen Kurečić (SDP).

Siniša Prpić (HSPD) smatra da odlukom kojom se gradonačelnik zadužuje da angažira vanjske stručnjake za reviziju poslovanja, Grad Virovitica šalje poruku državnim institucijama da ne znaju raditi svoj posao. Pozvao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da se uključe u istragu i dođu u Viroviticu na sljedeću sjednicu Gradskog vijeću.

„Pozivam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da sukladno Zakonu o lokalnim izborima donese odluku o raspuštanju ovog saziva Gradskog vijeća, a gradonačelnika da podnese neopozivu ostavku“, rekao je Prpić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 11:02