PORUKA NA PLAKATU

GRAFITI PROTIV SVOG VODSTVA Zbog podrške Vladi oko izmjena Ustava Osječani HDSSB proglasili Judom

Kao glavni razlog priklanjanja koaliciji navodi se očekivana povoljna odluka Ustavnog suda o Glavaševoj žalbi
 Vlado Kos/CROPIX

“Juda poljupcem, HDSSB - Ustavom” grafit je koji se u subotnje jutro pojavio na nekoliko mjesta u Osijeku, s jasnom aluzijom na neobičnu suradnju slavonskih regionalista sa SDP-om u Hrvatskom saboru oko promjena Ustava.

Već tjednima se na društvenim mrežama, ali i među strankama u Osijeku, raspravlja o razlozima HDSSB-ove neuobičajene kooperativnosti s Kukuriku koalicijom i jednoglasnoj podršci ustavnim promjenama koju ta stranka iskazuje u Saboru. Objašnjenje HDSSB-a da podržavaju promjene Ustava jer je usvojen njihov prijedlog o regionalnom ustroju Hrvatske smatra se pukim izgovorom. Iza glasanja HDSSB-ovaca za promjenu Ustava kao stvarni razlozi navode se posve drugačiji motivi.

Odluka Ustavnog suda

Prvi je očekivana povoljna odluka Ustavnog suda u vezi sa žalbom Branimira Glavaša, koja bi omogućila obnovu postupka u suđenju za ratne zločine. Drugi je razlog USKOK-ova istraga protiv predsjednika te stranke i osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića zbog sumnji u zloupotrebu položaja. USKOK je istragu o tome počeo krajem ljeta ove godine, što je izazvalo veliku uznemirenost vrha te stranke. Od izvora bliskih HDSSB-u čuje se da je podrška Zoranu Milanoviću oko primjena Ustava izazvala podijeljenost među slavonskim regionalistima.

Zbunjeno članstvo

Svrstavanje uz vladajuću koaliciju, nadalje, zbunjuje članstvo s obzirom na donedavne napade HDSSB-a na SDP i Milanovićevu Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:43