ŽIVOTNA DRAMA

GRAND SLOM IVE MAJOLI Uspon i pad naše najbolje tenisačice: Rasipala se bogatstvom, a sada bi mogla ostati na ulici

Život na visokoj nozi, loši poslovni potezi i promašene investicije doveli su je do ruba bankrota
 Ronald Goršić/Cropix

Život na visokoj nozi, te nadasve loši poslovni potezi i promašene investicije, doveli su našu najbolju tenisačicu svih vremena Ivu Majoli do samog ruba bankrota. Zahvaljujući dijelom i kreditu u švicarcima za teniski centar, trofejnu sportašicu još samo korak dijeli od izbacivanja iz jedine nekretnine koja joj je preostala – iz luksuznoga stana od 154 četvorna metra na glavnom zagrebačkom trgu, piše Slobodna Dalmacija .

– Ne smijete mi ovršiti stan na Trgu bana Jelačića. To je moj, i mog djeteta jedini dom – zavapila je Majoli u tužbi kojom doslovno u “pet do 12” na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu pokušava zaustaviti ovrhu stana koju je Hypo Alpe Adria banka pokrenula zbog njezina duga teškog čak 1,2 milijuna švicarskih franaka. U kunama bi to bilo gotovo osam milijuna, odnosno prema realnom “nezamrznutom” tečaju franka čak devet milijuna kuna. Pomoć u sprječavaju deložacije bivšoj tenisačici ponudio je i Sinčićev “Živi zid”.

U životu ove 37-godišnje izbornice Fed Cup reprezentacije i majke osmogodišnje djevojčice Mije, čini se, i pad prema dolje krenuo je jednako strelovito kao što se odvijao uspon prema gore.

Svoj prvi milijun dolara Iva Majoli zaradila je vještim baratanjem teniskim reketom i prije nego što je postala punoljetna. S 14 godina spretno je uplivala u profesionalne teniske vode, a u svojoj sportskoj karijeri osvojila je osam turnira u pojedinačnoj konkurenciji, među kojima 1997. godine i slavni pariški Roland Garros. U veljači 1996. ostvarila je svoj najbolji plasman na WTA listi, bila je četvrta na svijetu.

Iz profesionalnog sporta povukla se relativno rano. Posljednji turnir odigrala je 2004. godine, no saldo na računu bio je više nego izdašan: samo od turnirskih nastupa zaradila je 4,5 milijuna dolara! Vrlo mlada, sebi i svojoj obitelji osigurala je lagodan život. Živjelo se lijepo i bogato, putovalo se, kupovali su se i prodavali stanovi, izgradila se vila na Tuškancu, obitelj je u Teslinoj otvorila kafić “Orient express” koji je odlično poslovao.

Nakon što je teniski reket objesila o klin, Iva je promijenila i dotadašnji sportski režim života u kojem joj treninzi nisu ostavljali puno vremena za izlaske i partijanje. Željna provoda, punila je trač-rubrike u kojima se naslikavala u jetseterskom okruženju. Rado je ugošćavala još bogatije prijateljice poput Jennifer Capriati i sa celebrityjima je preplanula pozirala na plažama Paklenih otoka, u vili na Hvaru, u Dubrovniku, kao i u vlastitim restoranima s japanskim specijalitetima.

Sinisa Sunara / CROPIX
Dubrovnik, 070812.Danas su po Stradunu prosetale Maja Suput i Iva Majoli.Popile su pice u kavani na Stradunu, obavile kupovinu u jednom stradunskom ducanu. Maja navodno boravi ovih dana u Cavtatu, a Iva je danas stigla u Dubrovnik. Iva je bila u drustvu muske osobe u plavoj majici koji se trudio da ga se ne snimi zajedno s Ivom.Foto: Sinisa Sunara / CROPIX

(FOTO: Sinisa Sunara / CROPIX)

Seciralo se i njezino neodgovorno i bahato ponašanje, a nije prošlo neprimijećeno ni kad je psa ljubimca mjesecima držala zaboravljenog u hotelu za pse, pravdajući se da se o njemu ne može brinuti. Lifestyle portali i magazini pratili su njezine brojne ljubavne svađe, kao i petogodišnji buran brak sa Stipom Marićem, te još burniji razvod kojeg se ne bi posramili ni scenaristi najgledanijih hollywoodskih sapunica.

Mučan raskid obilježile su međusobne niske javne prozivke partnera koji su se optuživali za nevjeru i rastrošnost. U tabloidnoj razvodnoj sagi Iva je svojeg supruga prijavila i za zlostavljanje, a jedno protiv drugog podnijeli su i kaznene prijave, čemu se sigurno nisu nadali kad su se uz silnu svitu 2006. godine vjenčali u zagrebačkoj crkvi svetog Marka.

Uzvanici na tom glamuroznom vjenčanju, među kojima su bila brojna svjetski poznata imena, plesali su uz taktove Gipsy Kingsa, a s cehom od milijun i pol kuna svrstali su se na top-ljestvicu od deset najskupljih hrvatskih vjenčanja. Par se uskoro i zbog toga našao u medijima jer su ostali dužni organizatorima vjenčanja.

Vrhunac lošeg poslovanja bilo je otvaranje japanskog restorana “Sora” krajem 2008., na vrhu zagrebačkog nebodera. Samo u uređenje prostora Iva i njezin tadašnji suprug Stipe Marić uložili su 600.000 eura. Iako posao nije išao od samog početka, bračni par forsirao je otvaranje i hvarske podružnice “Sore”. Oba restorana neslavno su propala, a zaposlenici su im naknadno prijetili tužbama jer mjesecima nisu primili plaću niti su im vlasnici plaćali doprinose.

O krahu Majolijevih počelo se spekulirati 2010. godine, kad je krenula priča o novom građevinskom ulaganju za “Tenis centar Iva Majoli” na zagrebačkom Cmroku, no sva kuloarska šuškanja da se nalazi u teškoj financijskoj situaciji Iva je uporno demantirala.

– Nedavno sam se vratila s teniskih ekshibicija u Australiji i Izraelu, uskoro idem u Ameriku i na Roland Garros, pa je lako vidjeti koliko zarađujem na tim ekshibicijama. Imam domaćicu, živim u stanu od 154 kvadrata na Trgu bana Jelačića i mislim da baš ne nosim gaće na štapu – branila se prije dvije godine.

No, da su gaće, premda skupe, ipak na štapu, potvrdila je lista poreznih dužnika koju je 2012. godine prvi put javno objavio ministar financija Slavko Linić.

Damjan Tadic / CROPIX
Hvar, 190810.Gabriela Sabatini, Iva Majoli i Jennifer Capriati u setnji hvarskom rivom.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Gabriela Sabatini, Iva Majoli i Jennifer Capriati na Hvaru (FOTO: Damjan Tadic / CROPIX)

Danas više nema tajni, imovina sportašice nalazi se pod ovrhom banke zbog više kredita u ukupnoj vrijednosti od 26,194.704 kune koje je “Tenis centar Iva Majoli” d.o.o. podigao kod Hypo banke, a Iva i njezin brat Drago bili su založni dužnici. Dio dugova Majoli je prije godinu dana pokušala pokriti prodajom trećine teniskog centra, no to nije bilo ni blizu dovoljno. I dalje je banci dužna vrtoglavih 1,2 milijuna švicarskih franaka plus kamate, koje u protutužbi pokušava osporiti.

Tenisačica se žali na činjenicu da je na istom sudu pokrenut drugi ovršni postupak nad nekretninama u vlasništvu “Tenis centra”, što je njezina jedina poslovna aktivnost, te da bi se, ako se oba ovršna postupka provedu odjednom, onemogućilo i njezino poslovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba nje i djeteta, piše Slobodna Dalmacija .

’Živi zid’ i izljevi gnjeva

Zbog najave da će u slučaju deložacije stati uz Ivu Majoli, “Živom zidu” stiglo je na tisuće primjedbi gnjevnih simpatizera koji negoduju što se rastrošna bogatašica stavlja uz bok hrvatskoj sirotinji i štiti od deložacije.

– Zamislite ratnu situaciju – napadne nas neprijatelj, okupira kuću po kuću i izbacuje ljude. Jedan Hrvat živi u kućici od 50 kvadrata, a njegov susjed u vili od 500 kvadrata. Biste li ih oboje branili? Naravno da biste! Mi se trenutno nalazimo u ekonomskom ratu, s jedne su strane banke, a s druge naši građani svih mogućih socijalnih statusa – odgovorio je u ime “Živog zida” Ivan Pernar.

Bankroti sportskih zvijezda

Bankrot sportaša koji su se obogatili tijekom sportske karijere pa poslije propali nije rijetkost ni u svijetu. Prisjetimo se samo boksača Mikea Tysona s bankrotom od 400 milijuna dolara. Prije nekoliko godina magazin Sports Illustrated proveo je opsežnu analizu prema kojoj je čak oko 80 posto igrača američkog nogometa (NFL) otišlo u bankrot ili se nalazi na rubu bankrota u samo dvije godine nakon završetka igračke karijere, a 60 posto košarkaša u NBA ligi izgubi svu zaradu u pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:17