BURNO U SABORU O HRT-u

Grbin: Bačić je davno trebao dobiti nogu! Škoro: Ali on ima radnička prava! Pupovac: Krivi smo mi, ali i Milanović!

Oporba se složila da za v.d. ravnatelja neće podržati ‘kuma ministrice Obuljen Koržinek‘
Renato Kunić i Kazimir Bačić
 Ronald Gorsic/Cropix

Oporba podržava da se Kazimira Bačića, koji se nalazi u istražnom zatvoru zbog sumnje za trgovanje utjecajem i primanje mita, razriješi s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a, ali ne želi ni čuti da Renato Kunić, kako predlaže HDZ, postane njegov v.d. i na jedan dan - jer pripada, kažu, istoj "kliki", predstavlja politiku kontinuiteta uništavanja javnog servisa, a pritom je i kao kum ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u sukobu interesa - opetovali su saborski zastupnici u raspravi o Bačićevoj sudbini, ali i budućnosti javnog servisa.

Mostov Nino Raspudić priopćio je da ima jednu dobru i jednu lošu vijest. Loša je da "nemamo zakonsko uporište za Bačićevu smjenu. Ali, kao zakonodavac imamo pravo donijeti političku odluku i razriješiti ga dužnosti jer je ovo sramotna situacija koja ruši ugled HRT-u." Smatra da je Nadzorni odbor dao pogrešno objašnjenje o Kunićevoj smjeni: da ne može obavljati svoju dužnost.

Podsjetio je da se "HND bori protiv čudovišnog zakonskog okvira u kojemu su sami sudjelovali, a nisu razmišljali o tome da batina ima dva kraja. Kad je pala vlast pa je pao i Radman, bivši glavni ravnatelj, ministrica Obuljen Koržinek uvidjela je da bi bilo dobro uzeti tu batinu u svoju ruku. Most neće podržati imenovanje Renata Kunića. Ako v.d. već mora biti kum, ima li kuma koji nije dio Bačićeve klike?!", poručio je Raspudić.

Grbin: Bačić je davno trebao dobiti nogu

Istu poziciju zastupa i SDP-ov Peđa Grbin koji smatra spornim što će Bačića razriješiti ne zbog toga kako je obavljao svoju dužnost nego zbog rada u fušu - bivajući tekličem Milana Bandića koji je pritom sasvim dobro zaradio. Bačić je od prvog dana svog mandata, napomenuo je Grbin, krenuo loše, HRT je pretvorio u kuću koja tuži vlastite novinare i završava na stupu srama međunarodnih organizacija.

"Davno je trebao dobiti nogu - javni servis je pretvorio u servis HDZ-a, skrivao je zlostavljanje i uznemiravanje na HTV-u, dopustio je da se smije u lice svojim žrtvama. Bačić je bio takav čovjek i sad je doživio poetsku pravdu: kakav mandat - takvo razrješenje!" Protivi se Kunićevom imenovanju jer je srozao kvalitetu programa na najniže grane, a sad bi ga zbog toga trebalo nagraditi. "Njegovo imenovanje je nastavak propadanja HRT-a", zaključio je Grbin.

I Zeleno-lijevi blok protiv imenovanja Kunića

Bojan Glavašević, iz Zeleno-lijevog bloka, podsjetio je da je Bačićevu sudbinu predvidio prije godinu i pol dana. I oni protestiraju što se predlaže Kunića - kuma koji je u sukobu interesa i ne uspijeva dobiti pozitivno mišljenje za svoj rad. "Jeste li korumpirani ili takvi mazohisti, zar vam je tako malo stalo što će ljudi reći kad predlažete Kunića? U nekoj drugoj zemlji cijela uprava bi podnijela ostavku nakon što je glavni ravnatelj uhvaćen in flagranti. Prijedlog za Kunića je kontinuitet politike Kazimira Bačića - i jedan dan njegov kao v.d. je dan predugo", obratio se HDZ-u Glavašević.

HDZ-ov Goran Ivanović "odbio je sve objede" i optužio je oporbu da manipulira s tumačenjem zakona i da je, uostalom, SDP donio ovakvo zakonsko rješenje i ukinuo ustroj koji je bio bolji. "Zaprepastila me obrnuta pamet u Saboru, najglasniji su oni koji su promijenili nešto dobro, kakav je nekoć bio zakon o izboru glavnog ravnatelja", upozorio je Ivanović koji od Kunića očekuje samo da odradi pripremu izbora novog ravnatelja: "I tražimo od Nadzornog odbora da već u četvrtak raspiše javni poziv za novog glavnog ravnatelja, a mi u Odboru za medije stojimo na raspolaganju bez obzira na ustavnu stanku da na prvoj jesenskoj sjednici možemo donijeti odluku o tome tko će biti novi glavni ravnatelj."

Pupovac: Nije kriv Bačić, nego mi koji smo ga birali

SDSS-ov Milorad Pupovac nije želio govoriti o Bačiću jer je on, kaže, prošlost niti o Kuniću jer on nije budućnost, ali jest o tome kako da se HRT izvuče iz stanja ni prošlosti ni budućnosti, statusa plijena oko kojeg vode bitke i stranke i crkva i tajne službe i kako da se transformira u javni servis.

"Nije Kazimir Bačić kriv što se našao u toj poziciji - krivi su oni koji tamo rade i mi koji smo ga birali", rekao je Pupovac i najavio da nitko više neće moći očekivati podršku njihova Kluba ako neće imati kvalitetan program. "HTV je poput upropaštenog socijalističkog poduzeća, 30 godina uništavanog - to treba promijeniti. Ovu agoniju nitko od nas ne bi trebao podržati, govorio sam da premijeri uništavaju javni servis uključujući ovog što govori o Yutelu pogodujući privatnom interesu", zaključio je.

HSS i Domovinski pokret neće podržati Bačićevu smjenu

Za HSS-ovog Krešu Beljaka, uz puno sramota u Hrvatskoj, HRT se prometnuo u najveću sramotu. Problematizirao je kako opozicijski političari ne mogu ni primirisati na javni servis. Klub HSS-a i RF neće podržati smjenu, ne zato što ne misle da je Bačiću mjesto u Remetincu nego zato što se ništa neće promijeniti. "Bačić je pravo ogledalo vladajućih i takav čovjek treba ostati na čelu te sramote koju građani plaćaju milijardu i 200 milijuna kuna", smatra Beljak i najavljuje borbu da se ukine harač s grbače poreznih obveznika "pa neka onda provode ulizivačku politiku tko i kako hoće".

Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta, koji najradije ne bi sudjelovao u raspravi, napominje da postoje i prava radnika. "Ne znam na koje mjesto ide Bačić nakon smjene?! Bačić je trenutno na godišnjem odmoru i sigurno će pokrenuti proces za naknadu štete zbog nezakonite smjene", rekao je. DP će stoga biti "suzdržan i oko smjene i oko imenovanja, odnosno činjenice da se smjenjuje zet Ksenije Urličić, a pokušava instalirati kuma ministrice."

Marijana Puljak iz Centra smatra da je Bačića odavno trebalo razriješiti, a sadašnji povod - "nošenje torbi gradonačelniku je Monty Python". Brine ih što HRT i dalje ostaje u rukama onih koji su javni servis pretvorili u servis vladajućih. Odbacila je argumente HDZ-ovaca da je SDP kriv jer je promijenio zakon: "Mogli su ga opet zamijeniti, a ne čekati da Bačić sam sebe smijeni." I Centar zagovara ukidanje pretplate kao nameta i financiranje iz poreza. Neće podržati Kunića jer je kontinuitet - "trebamo se radovati jer je obećao da se neće kandidirati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:15