VELIKI INTERVJU

Grbin: ‘Bandiću fali poštenje, Tomaševiću iskustvo, a Kerum je slika onog što je loše u Hrvatskoj‘

‘Klisović bi bio dobar gradonačelnik Zagreba‘ - tvrdi predsjednik SDP-a
 Robert Fajt/Cropix

Nakon subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, rekli ste da je razlog raspuštanja vodstva zagrebačke organizacije povezanosti nekih od njih s Milanom Bandićem i duboko ukorijenjen klijentelizam, pa i korupcija. Na koga ste od kolega pritom mislili?

- Da budem potpuno precizan, razlozi za raspuštanje gradske organizacije SDP-a su njeno nefunkcioniranje i pitanje klijentelizma i oportunizma. A kada pitate za primjer, to ne treba tražiti predaleko: potpredsjednik te organizacije nije htio aktivirati svoj mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, iako ga je tamo mijenjala osoba koja je iz SDP-a pretrčala u Bandićevu većinu.

Jesu li klijentelizam i oportunizam problemi samo zagrebačke organizacije ili prije lokalnih izbora SDP još negdje mora počistiti pred svojim pragom?

- SDP je pod mojim vodstvom krenuo s čišćenjem problema koje ima, koji su se predugo nakupljali i to smo napravili u Zadarskoj, u Brodsko-posavskoj županiji, u Vukovaru, Zagrebu... Ako takve probleme uočimo i drugdje, a nadam se da je s time gotovo, reagirat ćemo. Naprosto, politička korupcija i klijentelizam nisu spojivi s onom slikom Hrvatske koju SDP želi stvarati.

Kada ćete službeno nominirati Joška Klisovića za gradonačelnika Zagreba?

- Povjerenik koji je jučer izabran dobio je, među ostalim, zadatak razgovarati s velikim brojem članica i članova SDP-a Grada Zagreba i onda u dogovoru s vodstvom odlučiti tko će biti kandidat SDP-a za gradonačelnika. A kada spominjente Joška Klisovića, on je svakako jedan od onih koji bi dužnost gradonačelnika mogao odlično obnašati. Joško ima ozbiljno iskustvo i u javnom i u privatnom sektoru, pošten je, zna znanje i mislim da bi bio odličan gradonačelnik.

Kolike su Klisovićeve šanse u srazu, s jedne strane, Bandićem, a s druge strane SDP u Tomislavu Tomaševiću ima opasnog konkurenta na ljevici; može li Klisović pobijediti Tomaševića i ući u drugi krug?

- SDP u izbore ne ide da bi izgubio, nego da bi pobijedio, a tada moraš imati kandidata za kojeg si siguran da dužnost za koju se kandidira može dobro obavljati. Ako s jedne strane govorimo o Bandiću, a s druge o Tomaševiću, u Klisoviću imamo osobine koje nedostaju i jednom i drugom. Kad govorimo o Bandiću, tu prije svega mislim na poštenje, kod Bandića ga nema. Klisović je pošten čovjek koji je svoj posao cijelu karijeru obavljao ozbiljno, profesionalno i odgovorno. A kada govorimo o Tomaševiću, Joško Klisović ima veliku prednost u svojem iskustvu. Mi smo sad svi fokusirani samo na taj dan izbora, ali u odgovornom bavljenju politikom puno je važnije razmišljati o onome što ćeš raditi kada dobiješ povjerenje građana. I uvjeren sam da u Klisoviću, ali i u brojnim drugim ljudima koje SDP ima, kao što je, primjerice epidemiolog Branko Kolarić, imamo one koji mogu reformirati, popraviti i odgovorno voditi Zagreb.

Želite reći da SDP ima puno dužu klupu za upravljanje Zagrebom nego što to ima Možemo!?

- Ako već govorimo u sportskim terminima, onda je to dobar izraz. Da, imamo dužu klupu.

Ali vi ionako planirate surađivati s Možemo!, bez obzira na to pobijedi li vaš kandidat ili Tomašević?

- Naravno da računamo na zajedničku suradnju na dobrobit građanki i građana Zagreba. Ali platforma Možemo! nije htjela na izbore izaći sa SDP-om, a naša je obveza uvijek ponuditi najbolje što SDP ima.

Hoće li SDP zbog te odluke Možemo! uskratiti podršku Tomaševiću ako on, a ne vaš kandidat uđe u drugi krug?

- SDP-ov kandidat plasirat će se u drugi krug. A u drugom krugu računamo da će se upravo ujedinjavanjem građanske i lijeve opcije osigurati uspješan rezultat. To je naša obveza prema građanima Zagreba.

Niste nam odgovorili: hoće li SDP podržati Tomaševića u drugom krugu?

- Ponovit ću još jednom, siguran sam da će se u drugom krugu građanske i lijeve opcije, kojima SDP pripada, ujediniti kako bi osigurali da na čelo Zagreba dođe najuspješnija i najbolja osoba.

Dakle, podržat ćete Tomaševića?

- Ako bude takva situacija, da. Nećemo napraviti ono što se dogodilo prije četiri godine kada je upravo činjenica da platforma Možemo! nije htjela stati uz Anku Mrak Taritaš i Bandiću osigurala još četiri godine vlasti.

U smislu izborih šansi vašeg kandidata, je li vam drago što je iz kombinacije ispao Damir Vanđelić?

- Potpuno mi je svejedno jer gospodin Vanđelić na izuzetno važnoj dužnosti na kojoj se nalazi (šef Fonda za obnovu) nije pokazao ama baš ništa. Nek' počne raditi posao za koji je plaćen!

Imate li kandidata za gradonačelnika Splita i kako gledate na još jednu kandidaturu Željka Keruma?

- U drugim sredinama, ne samo Splitu, nego i Rijeci, Osijeku i drugdje, SDP ima dobre kandidate, a dinamika predstavljanja ovisi o lokalnim organizacijama. Što se tiče g. Keruma, njegov pristup politici je slika mnogo čega što je loše u Hrvatskoj. O njegovoj kandidaturi, ali još više o njegovu dosadašnjem političkom radu ne mogu reći puno dobroga.

A što možete reći o sucima koji su feštali kao Kerumovi gosti u konobi, i što biste napravili da ste predsjednik Vrhovnog suda?

- Da sam predsjednik Vrhovnog suda, zatražio bih njihovo očitovanje, objašnjenje zbog čega su bili tamo, zbog čega su kršili zakon u dijelu koji se odnosi na epidemiološke mjere i zbog čega su mislili da za njih ne vrijede pravila koja vrijede za sve građane ove zemlje. Ako njihov odgovor ne bi bio zadovoljavajući, od Državnog sudbenog vijeća zatražio bih stegovni postupak.

Problem je samo što su kršili epidemiološke mjere ili što su feštali kod čovjeka koji se danas-sutra može naći pred njihovim sudom?

- Problem je u tome što ne samo da se g. Kerum može naći kao stranka pred sudom nego što se on nalazi u sporovima koji se već pred sudovima, možda čak i pred nekim od tih sudaca. Dakle, ovdje se radi i o tome što ste vi rekli, kao i onom što sam prethodno spomenuo. Oni su naprosto tamo svojim ponašanjem kršili zakon.

O Milanoviću: Kako komentirate izjave predsjednika u kojima je relativizirao problem seksualnog nasilja prema ženama?

- To je izuzetno ozbiljan problem, s kojim se hrvatsko društvo tek mora suočiti, a nisam siguran koliko predsjednikove izjave tome pomažu. SDP itekako razumije problem i uputili smo u proceduru izmjene Kaznenog zakona, želimo da se spolno uznemiravanje goni po službenoj dužnosti. Nažalost, Vlada je dala negativno mišljenje. No, da se vratim izjavama g. Milanovića, ne slažem se kad on čini razliku među žrtvama. Svaka žrtva, bila ona bogata ili siromašna, glumica, studentica ili radnica, žrtva je i mora imati našu punu podršku i potporu. A mi kao društvo moramo osigurati da svaki zlostavljač bude osuđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47