REAKCIJA OPORBE

Grbin, Benčić i Selak Raspudić: ‘Možemo prekrižiti procijepljenost od 70 posto do ljeta‘

Nije bitno je li cjepivo rusko, kinesko, švedsko... Ako je učinkovito, treba osigurati da dođe, kaže Peđa Grbin
Peđa Grbin, Sandra Benčić, Marija Selak Raspudić
 Cropix

Ne bude li niti nakon pisma šestorice premijera (zadnji ga je potpisao Andrej Plenković) upućenog predsjednici EK Ursuli von der Leyen i predsjedniku EV Charlesu Michelu pomaka i ravnomjernije raspodjele cjepiva između zemalja EU, Hrvatska bi se mogla naći u još većem problemu.

Oporba odgovara na pitanje treba li Vlada imati već pripremljen idući korak i kakav.

Peđa Grbin (predsjednik SDP-a):

image
Peđa Grbin
Niksa Stipanicev/Cropix

Prvo, na što je Hrvatska pristala, i kako je pristala na takvu razdiobu cjepiva da smo došli u zapećak? I zašto to moramo saznati od austrijskog kancelara? Drugo, treba inzistirati da se vratimo na ravnopravnu podjelu, a podsjetio bih da se u EK govorilo kako će Hrvatska biti na prioritetnoj listi zbog potresa, što se nije dogodilo. Zašto se daju lažna obećanja od kojih ne bude ništa? Treće, razgovarao sam s nizom liječnika i oni imaju jasan stav - nije bitno je li cjepivo rusko, kinesko, švedsko... Ako je učinkovito, treba osigurati da dođe na hrvatsko tržište i da se počne primjenjivati. Ako to ne može EU, Vlada treba napraviti korake da to napravimo sami.

Sandra Benčić (Možemo!):

image
Sandra Benčić
Goran Mehkek/Cropix

Mislim da smo odavno trebali imati plan B. Ovo je situacija broj jedan javnozdravstvenog pitanja. Morali smo znati što ćemo učiniti ako isporuka cjepiva ne bude išla planiranom dinamikom. Još prije mjesec dana se znalo da će biti problema s AstraZenecom. Točno je da neke zemlje bilateralno dogovaraju isporuku cjepiva, kako je rekao austrijski premijer Kurz, a to nije dobro. EU nije dobro postupila i sustav ne funkcionira na kolektivnoj razini. Mi trebamo otvoriti kanale komunikacije prema drugim zemljama koje izvoze cjepiva, prema Rusiji i Kini. Cilj je smanjen, ali po meni još uvijek dostižan - da do kraja godine imamo 70 posto procijepljenosti. Možemo zaboraviti da je ostvariv do ljeta, ili do jeseni, ali mora biti do kraja godine. Kritika ide vodstvu EU koje je slabo. Predsjednica EK Von der Leyen nije na razini problema koji treba rješavati.

Marija Selak Raspudić (Most):

image
Marija Selak Raspudić
Srdjan Vrancic/Cropix

Intenzivno pratim tu sapunicu i nalazim nekoliko suludih činjenica koje nije nitko analizirao. Najprije, hvala Kurzu na obavijesti što se događa u Hrvatskoj, no u pismu koje je na kraju potpisao i naš premijer, kao glavni problem se ističe što farmaceutske kompanije nekim zemljama isporučuju više cjepiva. A nije problem u tome što čine kompanije, nego što su države članice napravile mimo dogovora u EU. Pismo je naopako postavljeno i neće se njime ništa postići. Drugo, naručujemo sve više i više cjepiva. Premijer se pohvalio s 8,7 milijuna doza, što ukazuje na velik problem. Znamo li kakve smo ugovore potpisali? Ministar zdravstva Beroš mi je u Saboru rekao da ne zna što je u ugovoru. Aleksandar Vučić je javno kazao kako im je Pfizer rekao da ne mogu preprodavati cjepivo. Mi smo naručili dvostruko više cjepiva više nego što trebamo, i pitanje je što ćemo s njim kada nam jednom bude isporučeno. Umjesto da smo revidirali ugovore s kompanijama koje nam ne isporučuju, mi naručujemo još. A što će biti ako idemo prema drugim zemljama? Ako milijun doza naručimo od Rusije, onda nam ovo što ne stiže i ne treba. Potrošit ćemo ogroman novac i platiti penale što oni kasne. I još ćemo na kraju imati gomilu medicinskog otpada. Javnost treba izvijestiti kakvi su ugovori potpisani, pa onda resetirati narudžbe. Ako kasne, trebamo otkazati, pa tek onda naručivati drugo cjepivo. Zemlja tone u tešku ekonomsku krizu, a mi se ponašamo i naručujemo kao pijani milijarderi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:03