SDP BIRA

Grbin cilja na pobjedu u prvom krugu, Ahmetović i Kolar zazivaju zajedništvo

Već 26. rujna bit će izabrano novo vodstvo: predsjednik, 17 članova Predsjedništva te Glavni odbor
Peđa Grbin
 Damjan Tadić/Cropix

SDP je na parlamentarnim izborima doživio velik poraz, ali iz njega moramo izvući pouke i shvatiti što smo pogrešno radili da to ispravimo.

Poraz moramo iskoristiti kao odskočnu dasku za stvaranje bolje stranke, koja će pomoći u kreiranju bolje Hrvatske, ustvrdio je Peđa Grbin, iznoseći kandidaturu za predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Nakon uvjerljivog poraza koji su pretrpjeli na parlamentarnim izborima u srpnju, u SDP-u su odlučili pronaći novu snagu i 26. rujna bit će izabrano novo vodstvo: predsjednik stranke, 17-člano Predsjedništvo te Glavni odbor u kojem su 101 član i članica. Najveći interes izaziva utrka za nasljednika užasno nesposobnog Davora Bernardića, a tu su kandidati - zasad - Grbin, Željko Kolar i Mirela Ahmetović.

Trenutačni favorit je Peđa Grbin, jedan od najistaknutijih SDP-ovaca u proteklom desetljeću, koji je jučer u sjedištu socijaldemokrata na Iblerovu trgu predao listu s više od 1300 potpisa podrške i tako postao i formalni kandidat.

Poruka iz Gardalanda

Upitan o drugim kandidatima, Grbin je rekao da je Mirela Ahmetović odlična načelnica Omišlja, a Željko Kolar odličan krapinsko-zagorski župan te ih vidi kao ozbiljne političare i SDP-ovce koji će nakon unutarstranačkih izbora biti dio njegova tima s kojima će graditi novi i bolji SDP

No, više kandidata ne znači da će biti drugog kruga, aludirao je Grbin kako može pobijediti već u prvom krugu. Ocijenio je i kako izborni proces nema legitimitet ako u njemu ne mogu sudjelovati svi ili barem pretežni dio članstva SDP-a jer nema smisla da odluku donosi šestina članstva.

Na pitanje o bivšem šefu SDP-a Davoru Bernardiću, koji se nakon teškog izbornog poraza, kako se može videti na društvenim mrežama, ovih dana zabavlja u Gardalandu, i kakva je to poruka članstvu, Peđa Grbin je odgovorio kako tome što je rečeno nema što dodati.

Novi ljudi, nove ideje

Predsjedničku kandidaturu istaknuo je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji se dugo premišljao, a sada poziva na zajedništvo. ‘’Moramo biti uključivi, SDP je uvijek bio stranka novih ideja, novih ljudi, a sve je to posljednjih godina nestalo’’, ocijenio je Kolar.

Objasnio je da su mu glavni ciljevi izgradnja moderne stranke lijevog centra i izgradnja Hrvatske kao modernog društva. ‘’Moji konkurenti kažu da mi je najveća mana moje formalno obrazovanje, a ponosan sam na sve što sam radio’’, rekao je Kolar i dodao kako je s osam godina ostao bez oca pa je jedva čekao da se zaposli nakon srednje škole kako bi mogao doći do novca.

Kolarov predsjednički program sadrži tri osnovne točke: izgradnju SDP-a kao moderne stranke lijevog centra, izgradnju Hrvatske kao moderne države te izgradnju pravednog društva.

Najavio je izgradnju SDP-a kao moderne stranke lijevog centra uz istovremeno oživljavanje stranačke organizacije i premošćivanje dubokih podjela.

Također najavljuje izgradnju Hrvatske kao pravednog društva u kojemu se poštuje prava građana i različitosti, uz razvoj rodne ravnopravnosti, poštivanje i razvijanje manjinskih prava, funkcionalne socijalne pravednosti i izražene solidarnosti.

“Želja za kandidaturom nije došla preko noći, to nije bio ishitren potez već je produkt moje želje za prijeko potrebnim promjenama u stranci”, ustvrdio je Kolar.

Hitna revizija

Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a je i Mirela Ahmetović, političarka bliska Zlatku Komadini.

‘’SDP je u krizi identiteta’’, naglasila je dan prije Mirela Ahmetović predstavljajući svoj program. Rekla je da je članstvo najvažniji pogon, ali da su godine nečinjenja stvorile zid između članova i stranačkih dužnosnika. Zalaže se za hitnu reviziju članstva i upozorava da sad na popisu imaju ljude koji su pokojni ili neaktivni. Nakon revizije dala bi im na važnosti, osobito na lokalnoj razini.

Otprilike 12.000 članova Socijaldemokratske partije odlučivat će tko će ih voditi u budućnosti. Prije četiri godine glasalo ih je 17 tisuća i ovi brojčani podaci također govore u kakvom je stanju SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:31