BITKA ZA ZAGREB

Grbin ga nije želio, ali Maras će ipak biti kandidat SDP-a za Zagreb! Otkrivamo pozadinu raspleta

Prošli se tjedan sastalo predsjedništvo zagrebačke organizacije, koje je jednoglasno podržalo Marasa. U petak odlučuje i Gradski odbor
Gordan Maras i Peđa Grbin
 Damjan Tadić/Cropix

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba zasigurno će biti predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras. Prošli se tjedan sastalo predsjedništvo zagrebačke organizacije, koje je Marasa jednoglasno podržalo, a u petak će se sastati i Gradski odbor, koji će donijeti i formalnu odluku.

Odlučivat će se između Marasa i Joška Klisovića, no upućeni u situaciju u SDP-u uvjeravaju nas da je Marasu jako stalo kandidirati se za gradonačelnika, da je mjesecima lobirao da ga se podrži, a na koncu je i uspio. Očekuje se da dobije jednoglasnu podršku.

Budući da je zagrebački SDP, čak i više od ostatka stranke, duboko podijeljen i da Maras nikada nije imao podršku takozvane Bernardićeve struje, zanimalo nas je otkud takvo jedinstvo oko njegove kandidature.

- Bernardićevi ljudi ga podržavaju zato što mu time žele podmetnuti nogu. Računaju s tim da neće dobro proći na izborima, pa nakon toga više neće imati šansu da preuzme vodstvo nad zagrebačkom organizacijom, što je prilika za nekog njihova. Neki će ga podržati jer smatraju da predsjednik organizacije mora biti kandidat za gradonačelnika, a treći neće podržati Joška Klisovića jer smatraju da nije bio dovoljno aktivan u gradskoj organizaciji - objašnjava jedan od naših sugovornika iz stranke.

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegovi suradnici, kao i većina novog predsjedništva stranke, radije bi kao kandidata za gradonačelnika Zagreba vidjeli Joška Klisovića. Smatraju ga politički daleko potkovanijim, osobom koja ima iskustvo u izvršnoj vlasti (premda je ono uglavnom vezano za vanjsku politiku), zna upravljati i ostavlja dojam odgovornog i zrelog čovjeka. Jedini nedostatak koji su nalazili Klisoviću pitanje je vremena koje bi mu ostalo za kampanju i približavanje biračima.

- Zagrebački SDP-ovci u Klisoviću vide problem jer ne znaju što bi s njime dobili. Ne znaju što ih čeka s obzirom na to da nije upleten ni u kakve dealove niti pripada ikakvim klanovima. S Marasom, pak, jako dobro znaju na čemu su - kaže nam drugi sugovornik, koji napominje da su lokalni izbori u Zagrebu ključni za SDP jer će odrediti sudbinu stranke.

- Izbor SDP-ova kandidata za gradonačelnika obilježit će smjer i budući imidž SDP-a. Jedno je ako se kandidira Marasa, a sasvim je drugo ako kandidat bude Klisović - nastavlja.

U SDP-u nam objašnjavaju kako Grbin mora prepustiti odluku o kandidatu zagrebačkom SDP-u, a izbor Marasa mogao bi spriječiti jedino raspuštanjem cijele organizacije. - Sada je to nemoguće. Ne može raspuštati zagrebački SDP nekoliko mjeseci prije izbora. To je trebalo učiniti odmah nakon što je bio izabran, ali nije mogao biti siguran da bi mu to prošlo u Glavnom odboru - kaže jedan od SDP-ovaca, objašnjavajući koje su okolnosti dovele do toga da se Marasu ispuni stara želja da ide protiv Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:03