DODATAK OD 27 POSTO

GRBIN I HRELJA SPREMAJU USTAVNU TUŽBU 'To je diskriminacija koju država odbija riješiti, a mirovinska reforma samo će takvo stanje zacementirati'

 Bruno Konjević / CROPIX

Saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i HSU-a Silvano Hrelja najavili su u petak na konferenciji za novinare da će Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati članak 3. Zakona o dodatku na mirovinu zbog neisplate dodatka od 27 posto svim umirovljenicima.

Hrelja je ustvrdio da su obveznim korisnicima 2. mirovinskog stupa mirovine manje 500 do 1000 kuna jer ne primaju dodatak od 27 posto. "To je diskriminirajuća odredba po dobi prema rođenima nakon 1962. godine, koji nisu imali pravo izbora i za godine uplate u 1. mirovinski stup nemaju dodatak od 27 posto", poručio je.

Grbin je to ilustrirao situacijom u kojoj kolege, od kojih je jedan rođen prije 1962. godine, za isti posao, istu plaću i iste doprinose u mirovini će dobiti dodatak od 27 posto dok drugi, rođen nakon te godine, neće imati pravo na taj dodatak. "To je diskriminacija koju država odbija riješiti, što je u modernom i demokratskom društvu i pravnom poretku koji je zasnovan na jednakosti svih građana nedopustiva", poručio je Grbin.

Mirovinska reforma koja se ovih dana najavljuje po medijima to će stanje samo zacementirati, kazao je, istaknuvši da bi država pravo na dodatak od 27 posto dala samo onima koji bi se u korist države i državnog proračuna odrekli novca koji su štedjeli godinama, što je, kazao je, neprihvatljivo.

"Ako Ustavni sud odluku ne donese brzo, ponovno nam prijeti situacija s kraja devedesetih, kada je zbog odluke Ustavnog suda došlo do stvaranja onog famoznog duga umirovljenicima koji je Republika Hrvatska vraćala čitavo desetljeće i koji je državni proračun koštao nekoliko milijardi kuna", upozorio je Grbin, dodavši da je to samo nastavak diskriminacije, a ne rješenje.

Za Hrelju najavljena mirovinska reforma je samo prikrivanje rigidne penalizacije i ubrzanja do dobi od 67 godina za odlazak u mirovinu. Grbin ocjenjuje da država građane "podmićuje s 27 posto dok im istodobno uzima ušteđevinu" te da pokušava jednokratno povećati uplate u državni proračun kako bi prividno, pod pritiskom Europske komisije, smanjila deficit i povećala primitke u državni proračun, ali i osigurala novce za isplatu, primjerice, onih 300 milijuna kuna godišnje obećanih braniteljima za njihove mirovine, a nauštrb svih građana Hrvatske.

"To me podsjeća na onu Ostapa Bendera: benzin vaš, ideje naše. U ovom slučaju benzin su mirovine građana, a ideje su ono što prosipaju Pavić, Plenković i kompanija", zaključio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2022 16:56