‘VAŽAN DOGAĐAJ ZA REGIJU‘

Grbin i Plenković stigli na proslavu Dana istarske županije; Župan Miletić: ‘Postigli smo zavidan stupanj razvoja‘

Proslavljena je 30. obljetnica Istarske županije i Dan županije te 80 godina od Rujanskih odluka o pripojenju Istre Hrvatskoj

Boris Miletić

 Goran Sebelic/CROPIX

"U Istri je postignut zavidan stupanj razvoja, ali sad nam predstoji jačanje javnih politika u zdravstvu, socijali i obrazovanju, na polju energetike i zaštite okoliša", poručio je u ponedjeljak u Pazinu istarski župan Boris Miletić na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja 25. rujna - Dana Istarske županije, 80. obljetnice donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnice Istarske županije. Na proslavi su bili i premijer Andrej Plenković te čelnik opozicije Peđa Grbin.

"Veliki su to i iznimno važni događaji za našu regiju, koji su u datom trenutku bili prekretnica te su odredili našu budućnost. Bez Rujanskih odluka i odlučnosti tadašnjih generacija o pripojenju Istre matici domovini, danas ne bismo bili ovdje, stoga naša vječna zahvalnost ide antifašističkim borcima i svim hrabrim ljudima toga vremena. Rujanski događaji iz 1943. nadrasli su uske lokalne okvire i upečatljivo ispisali dojmljive stranice novije istarske povijesti. Iz tih stranica iščitavamo da od vremena kad je antifašistička povijest stvarana pa do danas, njezine vrijednosti ne blijede i ne podliježu prolaznosti", naglasio je župan dodajući kako je težak i trnovit bio i put do stvaranja suverene demokratske Hrvatske, za koju su se našli branitelji oružjem izborili u Domovinskom ratu, stoga i njima ide naša vječna zahvalnost.

image

Andrej Plenković

Goran Sebelic/CROPIX

"U vihoru Domovinskog rata - Zakonom o lokalnoj samoupravi i upravi, iz prosinca 1992. godine, Hrvatska je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb, a u travnju iduće godine konstituirane su županije i izabrani prvi župani. Tijekom proteklih 30 godina često je osporavan teritorijalni ustroj Republike Hrvatske, dovođene su u pitanju naše županije, regionalna i lokalna samouprava. Svjedočili smo idejama i prijedlozima o nekom novom, drukčijem prekrojavanju naše države, temeljem nejasnih kriterija... Proizvoljno. Povodom 30. rođendana naše Istarske županije možemo s punim pravom reći da je Istra itekako puno toga postigla i da je, kako joj volimo tepati, lokomotiva razvoja Hrvatske", nastavio je župan Miletić.

Dodao je kako je Istri prvenstveno potrebna veća kolektivna odgovornost spram onoga što nam je dano u nasljeđe i toga što će ostati nekim drugim naraštajima.

image

Branko Oplanić

Goran Sebelic/CROPIX

"U Istri je bez imalo sumnje postignut zavidan stupanj razvoja, životnog standarda i kvalitete života. Potvrđuju to konkretni podaci o broju doseljenih, koji premašuje broj onih koji su se iselili. Potvrda je i broj upisane djece u našim školama ili broj aktivnih obrta po glavi stanovnika. No želimo li i dalje ostati napredni te biti privlačno mjesto za život i poslovanje, predstoje nam novi iskoraci i nove politike, koje će pratiti sadašnje izazove i odgovarati na aktualne prijetnje. Predstoji nam s jedne strane jačanje javnih politika u zdravstvu, socijali i obrazovanju, na polju energetike i zaštite okoliša, a koje će polučiti promjene i učiniti razliku za svakog našeg građanina i građanku. A s druge strane, na nama je da i dalje volimo i čuvamo svoj zavičaj, običaje i tradiciju", smatra župan.

Konkretno, Miletić drži da je budućnost u zelenim politikama jer su negativne posljedice klimatskih promjena sve izraženije, a sama Istarska županija okrenula se zelenoj tranziciji i prelasku na obnovljive izvore energije kako bi do 2030. godine Istra postala energetski samoodrživa. Nadalje, osvrnuo se i na održivost turizma jer je Istra kao destinacija dostigla svoj maksimum po pitanju broja dolaska i ostvarenih noćenja.

image

Dan Istarske županije, 80. obljetnica donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnica Istarske županije

Goran Sebelic/CROPIX

"U Istri posljednjih godina itekako osjećamo onu negativnu stranu turizma koju najzornije prikazuje bespravna gradnja, rak rana naše obale, ali i unutrašnjosti. I tu još jednom koristim priliku da uputim apel državi da zajednički zaustavimo napad na naš prostor, koji je nakon građana naš najvrjedniji resurs. Turizam diktira i kretanja na tržištu nekretnina gdje cijena kvadratnog metra leti u nebo pa je danas mladoj obitelji nemoguće kupiti stan. O tome itekako moramo razmišljati želimo li naše mlade zadržati ovdje. Također, moramo djecu i mlade učiti da se ne živi od iznajmljivanja, već od rada i stvaranja novih vrijednosti, od pojedinačnog i zajedničkog doprinosa našem društvu. Rekao bih da se danas sustav vrijednosti poremetio i zato držim da je odgovornost i dužnost javnog sektora jačati politike u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi, što vidim i kao glavni zadatak svog mandata na čelu županije", naveo je istarski župan.

image

Andrej Plenković

Goran Sebelic/CROPIX

Inače, ova svečanost počela je polaganjem vijenaca na središnjem spomeniku žrtvama fašizma u Parku Narodnog ustanka u Pazinu. Inače, ovaj dan slavi se u znak sjećanja na Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji su u Pazinu, 25. i 26. rujna 1943. potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom.

Pazinske ili Rujanske odluke manifestne su odluke Narodnooslobodilačkog odbora (NOO-a) za Istru usvojene u Pazinu 13. rujna 1943. i Sabora istarskih narodnih predstavnika od 26. rujna 1943. godine o sjedinjenju Istre s maticom domovinom. Okružni Narodnooslobodilački odbor za Istru, kao nositelj nove vlasti, objavio je Proglas o priključenju matici zemlji i proglašenju ujedinjenja s ostalom našom hrvatskom braćom. U proglasu pod nazivom "Istarski narode" stoji da je Istra oslobođena snagom vlastita oružja i masovnog dragovoljnog pristupanja partizanskim postrojbama te voljom naroda. Proglas poručuje da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati te označava kraj fašističke i talijanske vlasti na prostoru Istre, smjenu sustava i početak legalnog djelovanja nove izvršne narodne vlasti.

image

Andrej Plenković

Goran Sebelic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:10