ŠEF SDP-a

Grbin: ‘Istarski stožer nije odlučio o popuštanju, već namjerava tražiti odobrenje od Nacionalnog‘

‘Tko bolje poznaje situaciju u Istri: tamošnji ili nacionalni stožer? Tko bolje zna stanje u Međimurju: međimurski ili nacionalni?‘
Peđa Grbin
 Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin odbacio je u srijedu premijerovu tezu o politikanstvu istarskog Stožera koji je najavio otvaranje kafića 1. ožujka jer se "ne radi o odluci već namjeri traženja od Nacionalnog stožera da im odobri donošenje takve odluke".

Istarski stožer jučer je najavio otvaranje kafića u toj županiji 1. ožujka, što je izazvalo neodobravanje premijera Andreja Plenkovića koji je takav potez ocijenio politikanskim, poručivši im da lokalni stožeri mogu samo pooštriti mjere donesene na nacionalnoj razini, ali ne i donositi blaže mjere.

Grbin je komentirajući tu situaciju, istaknuo da se ne radi o odluci, već traženje tamošnjeg stožera da im se odobri donošenje takve odluke.

"Tko bolje poznaje situaciju u Istri - tamošnji ili nacionalni stožer. Tko bolje poznaje situaciju u Međimurju - međimurski ili nacionalni?", upitao je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Joško Klisović, kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika.

Istarski stožer je, naglasio je, na temelju pokazatelja koji su ovog vikenda bili takvi da nije bilo novozaraženih, zatražio da se donesu neke odluke, odnosno od Stožera da im se nešto odobri.

"Ako je to politikanstvo, što je onda sve ono što je Andrej Plenković radio u svibnju i lipnju, studenom", upitao je Grbin. Dodao je da je tada bila loša epidemiološka slika, a "unatoč tome što smo svi zagovarali da se krene s ozbiljnijim zatvaranjem, to se sve odgađalo do Vukovara i unutarstranačkih izbora u HDZ-u".

Ustvrdio je da to nije politikanstvo, već "ozbiljna neodgovornost" koja je rezultirala direktnim atakom na život i zdravlje građana. "Ovakvo ponašanje Plenkovića i HDZ-a je ispod svake razine", zaključio je.

Za najavu o covid dodatku za umirovljenika u iznosu do maksimalno 200 eura Grbin je komentirao da je "bilo vrijeme da se pomogne građanima". No, boji se, kaže, da ta pomoć nije dovoljna jer se opet pomaže samo jednom segmentu društva bez sustava, kriterija i jasnog cilja.

Iako se slaže da treba pomoći umirovljenicima, poručuje da pomoći treba i onima koji se i u drugim socijalnim skupinama nalaze u teškom položaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:24