OBJASNIO ZA JUTARNJI

Grbin o čistkama u SDP-u: ‘Oni su odgovorni za nered i rasulo, odluke su se morale donijeti!‘

‘Odluka kada govorimo o saborskim zastupnicima i kolegi Marasu je prije svega politička, a proizlazi iz njihove odgovornosti‘
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

SDP je iz svoga članstva izbacio četiri saborska zastupnika čime njihov Klub s 32 pada na 28 zastupnika. Izbačeni su bivši glavni tajnici stranke Zvane Brumnić i Nikša Vukas, bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić i zastupnica iz Slavonskog Broda i bivša predsjednica tamošnje organizacije, Marina Opačak Bilić. Osim njih, bez stranačke iskaznice ostao je i bivši zastupnik i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras. O ovim radikalnim potezima koji su usljedili nakon raspuštanja zagrebačke i slavonskobrodske organizacije, te razlozima za izbacivanje razgovarali smo s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom.

- Opće poznato je da određene organizacije u SDP-u, posebno u Zagrebu i Slavonskom Brodu nisu funkcionirale. Imale su suštinske probleme i Glavni odbor ih je raspustio. Nakon toga je trebalo donijeti odluku o produljenju članstva. Konkretno se radi o kolegama koji su obnašali odgovorne dužnosti i uvelike su odgovorni za nered i rasulo koje se tamo dogodilo - kazao je Grbin.

Na pitanje što su konkretno zgriješili odgovara da je SDP na papiru u Zagrebu i Slavonskom Brodu imao 5.000 članova, a onda se utvrdilo da veliki broj ljudi koji su bili zavedeni u baze nisu članovi SDP-a, niti to žele biti, da je SDP imao nepotpune i nedovršene baze, da članovi nisu izvršavali svoje obaveze, organizacije su bile podijeljene, a da se brojka od oko 5.000 članova svela na njih 2.000. Zaključuje da za to netko mora odgovarati.

Gdje se tu uklapa Rajko Ostojić - pitali smo dalje.

- Ostojić je sudjelovao u procesima u Zagrebu, u Slavonskom Brodu i u SDP-u Hrvatske - kaže Grbin, a na isto pitanje za Gordana Marasa koji je do raspuštanja SDP-a Zagreb bio predsjednik organizacije kaže da "Maras tim više što je bio predsjednik zagrebačke organizacije u zadnjem periodu".

O raslojavanju Kluba zastupnika koje se predviđa nakon ovih radikalnih poteza kaže:

- U SDP-u imamo problem s funkcioniranjem i aktivnošću Kluba, i to kontinuirano. Uvjeren sam da će preostali zastupnici, a to je 90 posto članova, nastaviti raditi i djelovati na našim političkim ciljevima, a to je borba za socijalnu pravdu, demokraciju i protiv korupcije utjelovljene u današnjoj Vladi.

Na pitanje očekuje li da nakon ovog iz Kluba izađe i njegov prethodnik na čelu SDP-a, Davor Bernardić odgovara da je Bernardić bio predsjednik SDP-a i ne vidi razlog da iz SDP-a ode.

O tome kako su izgledali razgovori s izbačenim članovima nije želi govoriti. - Što se tiče razgovora, ne prepričavam razgovore ni s kime, niti jesu li se dogodili - kaže Grbin.

Već u prvim reakcijama na brisanje istaknutih članova SDP-a Grbinu se spočitnula činjenica da SDP ima loš rejting, te da ovakve poteze vuče u trenutku kada ga je u zadnjem istraživanju javnog mijenja platforma Možemo! pretekla.

- Za donošenje teških odluka ne postoji pravi ili krivi trenutak. Treba ih donijeti. Mi smo u SDP-u godinama robovi unutarstranačkih sukoba, u javnosti smo više prepoznati po tome nego vizijama i idejama koje zastupamo. Mislili smo da to možemo riješiti na drugi način, ali nije išlo. Ove su se odluke morale donijeti, i bolje je prije nego kasnije da se stranka može nastaviti baviti vizijama, idejama i stvaranjem boljeg društva - odgovorio je predsjednik SDP-a.

Na pitanje tko je donio odluku o izbacivanju iz stranke kaže kako je o raspuštanju organizacija odluku donio Glavni odbor, a na temelju toga povjerenik je odlučivao o produljenju članstva.

- Povjerenik nije odlučio sam, on je u 45 dana uz suradnju povjerenika za mjesne organizacije, na temelju razgovora s nizom članova, a bilo je i skupova, donio odluku kome se neće produljiti članstvo. Za zastupnike je odluka donijeta u konzultaciji s predsjednikom stranke. Stojim iza odluka povjerenika, uostalom ja sam ih predložio - objasnio je Grbin preuzevši odgovornost za svakog izbačenog člana.

Na primjedbu kako će nakon ovoga SDP izaći sa skromnim brojem članova stranke odvratio je kako je SDP niz godina neke stvari vodio na papiru i zavaravao se nekakvom fiktivnom snagom.

- Da bi napravio stvarne promjene u društvu moraš krenuti od sebe, a da bi se be promijenio moraš si priznati gdje se nalaziš. Odluke za Zagreb i Slavonski Brod su bile najradikalnije, ali reevidencija koja se na temelju odluke Glavnog odbora radi od 12 mjeseca prošle godine je nužnost koja se trebala dogoditi. Ne želim da SDP bude organizacija koja će se svesti na oportunizam, pitanje gdje sam tu ja, nego stranka koja se bavi politikom zbog javnog dobra i javnog interesa. Završavamo ovaj proces i krećemo u stvaranje SDP-a za 21 stoljeće, za vrijeme u kojem živimo, a to će e dovesti do povećanja broja članova, ali ne fiktivnim učlanjivanjem - zaključio je Peđa Grbin.

Izbacivanje iz SDP-a na Facebooku je komentirao Gordan Maras.

"Nikada svoje stavove neću prodati za bilo čiju naklonost. Bitna mi je jedino vaša, koji me podržavate bez ikakvog interesa i samo zato što znate da sam ispravan. Postoje etape u životu i ništa se ne događa bez razloga. Vjerujem da vas nisam iznevjerio", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:00