PITANJE NAORUŽANJA

Grbin o Rafaleima: ‘Ovakva kupovina izgleda kao kad netko kupuje Hummera za tržnicu‘

Šef SDP-a kaže da kupovina Rafalea bez naoružanja koje bi trebalo pratiti taj sustav nije isplativo, a plaćat će se dugi niz godina

Peđa Grbin

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin komentirao je raspravu saborsku raspravu o proračunu, rekavši da je to najvažniji financijski, ali i politički dokument koji predstavlja jedna Vlada i koji determinira smjer u kojem bi se država trebala razvijati.

"Ono što ovaj proračun nudi je status quo i brojne rupe i naravno da time ne možemo biti zadovoljni", rekao je Grbin za N1.

Šef SDP-a je kritizirao i Vladin potez kojim se u proračunu planira šest milijardi kuna manje za zdravstvo.

"Je li koronakriza prošla, a da to ne znamo? U godini koja je pred nama, predvidi se šest milijardi kuna manje za zdravstvo, a istovremeno se za borbene avione predvidi dvije milijarde kuna više".

Istaknuo je da "apsolutno nije populizam povlačiti paralelu" između te dvije stavke u proračunu, a ono što je u ovom trenutku ugroza je život i zdravlje ljudi.

"Ako je to na prvom mjestu, onda moramo izdvajati. Za avione možemo reći OK, nabavit ćemo ih, ali je li potrebno plaćati i financirati to u 2022. godini?", upitao je Grbin, dodavši da su 2021. smanjena sredstva za obnovu, a povećana sredstva za avione.

Kazao je i kako je zbog kompleksnosti aviona pitanje koliko su Hrvatskoj potrebni.

"Možemo to slikovito opisati i tako da se Hrvatska, kupujući Rafale bez naoružanja koje bi trebalo pratiti tako kompleksan sustav, ponaša kao netko tko kupuje Hummera za odlazak na tržnicu. Nije realno, nije isplativo, a to ćemo plaćati kroz dugi niz godina, ne samo za nabavu, nego i za održavanje i sve drugo što to prati", zaključio je šef SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:05