ODGOVOR NA OPTUŽBE

Grbin o Schengenu: Plenković neuspješnim lansiranjem laži pokušava skrenuti pažnju s afera

Čovjek se, kaže šef SDP-a, zapita je li se premijer namjerno upleo u laži ili je toliko paranoičan da ne zna više što govori

Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin referirao se u ponedjeljak na premijerovu nedavnu izjavu kako je SDP radio protiv ulaska Hrvatske u Schengen, poručivši da "opterećen aferama (Andrej) Plenković pokušava vrlo neuspješno skrenuti pažnju s njih, lansiranjem ovakvih laži".

"Teško je to komentirati, čovjek naprosto ne zna šta bi rekao. Ova je izjava u rangu onih kao da smo mi ubili Kennedya, da smo lažirali spuštanje na mjesec i da smo trenutno fokusirani na upravljanje klimom te izazivanje oluje. Uostalom mogao bih biti bezobrazan i odgovoriti mu da ako se nas povezuje s blokiranjem ulaska Hrvatske u Schengen onda je jednako tako HDZ odgovoran što su pojedini političari iz njihovih sestrinskih stranaka, poput Tajanija, tvrdili i tražili da se Istra vrati Italiji", rekao je Grbin za Hinu.

Dodao je kako mu se jednostavno čini da "premijer Plenković opterećen aferama pokušava vrlo neuspješno skrenuti pažnju s njih, lansiranjem ovakvih laži."

"Sve je to toliko smiješno da se čovjek zapita je li se premijer namjerno upleo u te laži ili je toliko paranoičan da jednostavno ne zna što više govori" kazao je Grbin u Pazinu, gdje je nazočio svečanoj sjednici u povodu dana Istarske županije.

Migrantski problem ne muči samo Hrvatsku

Govoreći o problemu ilegalnih i nezakonitih migracija predsjednik SDP-a je kazao kako migrantski problem nije problem koji muči samo Hrvatsku, već je to problem Europske unije, gdje brojne države članice, pogotovo one sjeverne, "ne shvaćaju probleme na koje mi nailazimo, koji imamo vanjsku granicu EU".

"Bojim se da je u ovom slučaju s jedne strane zakazala solidarnost Europe kao takve, dok s druge strane zemlje s kojima graničimo i same su u dubokim problemima poput BiH pa onda dolazi do toga", naglasio je Grbin.

Po njegovim riječima ilegalni prelasci granice su nešto što se ne može tolerirati, ali "mi kao društvo moramo shvatiti da su nekada i naši ljudi prije 80 godina bježali od rata i da su drugdje našli pomoć".

"Da pomoći nekome, ali u okviru zakona, europskog i međunarodnog prava. Europska komisija pod Ursulom don der Leyen, Plenkovićevom stranačkom kolegicom, je u potpunosti podbacila. Zanima me hoće li on kao hrvatski premijer sjesti s njom za stol te zatražiti jači angažman Europe i veću financijsku potporu zemljama koje su na vanjskim granicama ali i veću financijsku potporu za skrb onim azilantima koji su doista ovdje s razlogom jer bježe od rata i razaranja u svojim zemljama", zapitao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:13