OPORBA O SAUCHI

Grbin: Postoji suštinska razlika između SDP-a i HDZ-a; Orešković: Ovaj slučaj ima jednu neugodnu okolnost

Grbin smatra da svaki političar koji je u obnašanju javne dužnosti prekršio zakon, šalje dvostruko lošu poruku
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je Tomislav Saucha nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora u aferi dnevnice, saborska oporba u srijedu je istaknula da u HDZ-u ne postoji svijest da je borba protiv korupcije važna za funkcioniranje države i da te borbe neće biti dok je HDZ na vlasti.

"Nezahvalno je komentirati nepravomoćne sudske presude, pogotovo kad se radi o jednom obilnom sudskom spisu u kojem je iznijet čitav niz činjenica za koje je sud očito procijenio da idu na teret okrivljenika. No, sud je donio odluku, a vjerojatno će na tu odluku biti uložene žalbe i kada drugostupanjski sud donese presudu, bit ćemo pametniji. No, ako je ovo što se Sauchi stavlja na teret istina, a prvostupanjska sudska presuda ide u tom smjeru, naravno da nikome nije drago zbog toga jer se radi o ozbiljnom kaznenom djelu, koje je napravljeno za vrijeme obnašanja javne dužnosti", izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Smatra da svaki političar koji je u obnašanju javne dužnosti prekršio zakon, šalje dvostruko lošu poruku. "Jedna je ona koja se odnosi na sve građane, a to je da kaznena djela nitko ne bi trebao činiti, međutim, druga je puno teža, a to je kada osoba kojoj je javnost dala povjerenje da obnaša visoku javnu dužnost to povjerenje zloupotrijebi, stvara se jako, jako loša slika i o politici, političarima i državi i to nije dobro. Zato pozdravljam svaku situaciju u kojoj će se otkriti počinjenje takvih kaznenih djela, bez obzira na to iz koje političke opcije dolazi okrivljenik", poručio je.

Ne postoji svijest da je borba protiv korupcije vrlo važna

Dodao je da je oporba upravo pokrenula inicijativu za osnivanjem istražnog povjerenstva koje bi preispitalo postoje li pritisci što na pravosudna tijela, što na policiju i na druge sudionike u kaznenom postupku, kao i sustavni problemi s pucanjem istraga, međutim vladajući su to odbili. Podsjetio je, pritom, na tvrdnje kako je Kovačević saznao da se protiv njega vodi kazneni postupak pa je bacio mobitel u Savu.

"To znači da u Hrvatskoj, pogotovo kada je HDZ u pitanju, ne postoji svijest da je borba protiv korupcije i onih koji obnašaju javnu dužnost i u tome krše zakon, izuzetno važna ne samo za funkcioniranje države nego i za vraćanje povjerenja u politiku. Ovo što su jučer napravili i odbili je jako ružna poruka javnosti, ali i činjenica da dok god je HDZ na vlasti, prave borbe protiv korupcije neće i ne može biti", poručio je Grbin.

Napomenuo je i da nije sretan kada se protiv osoba koje su danas članovi ili su bili članovi SDP-a vodi sudski postupak, makar su dok se protiv njih vodio postupak podržavali vladu Andreja Plenkovića i u jednom trenutku bili ruka koja je tu vladu održala na čelu RH.

"Ali postoji suštinska razlika - mi u SDP-u ne bježimo od odgovornosti, svjesni smo da je to loše i za našu stranku, kompletnu politiku i Hrvatsku. Mi smo se s time spremni suočiti i spremni smo pokrenuti postupke kako se takve stvari ne bi ponavljale", istaknuo je. Dodao je kako žele da se na taj način ponašaju svi akteri na političkoj sceni, "ali, na žalost, to nije tako", ocijenio je Grbin.

Peternelu presuda očekivana

Predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta i koordinator svih stranačkih odbora Igor Peternel presudu Tomislavu Sauchi ocijenio je očekivanom podsjetivši pritom da je on bio ključni čovjek u prošloj vladajućoj većini.

O bivšem velikogoričkom gradonačelniku Draženu Barišiću koji je također izašao iz pritvora i koji bi mogao zatražiti aktivaciju saborskog mandata Peterenel kaže da on to može učiniti po zakonu, a da je na vladajućoj većini da procijeni koliko im je to politički pametno.

"To su njihovi ljudi i kadrovi pa neka se s njima i bave", poručio je.

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković ističe da se učestalo izriču relativno niske kazne, koje su ispod onog praga od pet godina, a koje bi automatizmom dovele do upućivanja na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

"Presuda je za sada nepravomoćna, ovo je pomalo neobičan slučaj, suzdržat ću se za sada od komentara, ali činjenica je, koja mene osobno zabrinjava, da imamo nalaze vještaka, koji su poprilično suprotnog sadržaja i to dovodi do sumnje je li u ovom postupku baš sve utvrđeno kako treba", dodala je.

"Ovaj slučaj ima još jednu neugodnu okolnost za državu, a to je da je bivši glavni državni odvjetnik održao press konferenciju s premijerom pored sebe i mislim da to šalje krivu sliku o neovisnosti pravosuđa. Činjenica je da je Saucha jedno vrijeme bio ključna osoba koja je održavala vladajuće na životu i vlasti i sve skupa ne daje uvjerenje u pošteno i pravično suđenje, a pri tome ni na koji način ne želim sugerirati da je Saucha kriv. Sugeriram ono što govorim cijelo vrijeme, a to je da naš sustav pravosuđa ima čitav niz slabih točaka o kojima je potrebno povesti računa i u interesu je svih nas da se te slabe točke što prije isprave", zaključila je Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 01:45