ŠIROKE RUKE

Grbin prelomio, u Dalmaciji bijesni, protiv i potpredsjednici SDP-a: ‘Ukupno imaju 11 mjesta!‘

Šef SDP-a smatra ih jednim od važnijih partnera...

Peđa Grbin

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dogovorio je koaliciju s pet stranaka centra, među kojima je i stranka splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, unatoč žestokom protivljenju splitske organizacije i dalmatinskih SDP-ovaca.

Grbin Centar smatra jednim od važnijih partnera, pa je prema njima bio široke ruke uz predstavljanje suradnje kao ključno za buduće izbore. Ivica Puljak tako je dobio dva sigurna ulazna mjesta u X. izbornoj jedinici, te jedno rubnu, ali vrlo visoko 4. u IX. izbornoj jedinici.

Splitski gradonačelnik bit će na petom mjestu na listi, a njegova supruga i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak na drugom.

SDP je na prošlim izborima dobio tri mandata u X. izbornoj jedinici, a sada se pretpostavlja da će Puljak preferencijalnim glasovima preskočiti mjesta i ući u Sabor, dok je Marijani Puljak ulazak u Sabor s drugog mjesta zagarantiran.

SDP-ovcima koji su bili kritični prema toj koaliciji, posebno je zasmetalo što bi 4. mjesto u IX. izbornoj jedinici mogao dobiti Damir Barbir, splitski gradski vijećnik koji je napustio SDP i priklonio se Puljku. Poznato je, naime, da je SDP u oporbi u Splitu i oštri su kritičari Puljkove vladavine.

U IX. izbornoj jedinici na prošlim je izborima SDP osvojio tri mandata, a sada računaju s tim četvrtim, tako da je lako moguće da će Puljkovi nakon izbora imati svoj Klub zastupnika u Saboru.

image

Marijana i Ivica Puljak

Ante Čizmić/Cropix

Centar je dobio i četvrto, te 12. mjesto u I. izbornoj jedinici, 11. u četvrtoj, 12. u VI., sedmo u osmoj, te sedmo i 11. u X. izbornoj jedinici. Ukupno su dogovorili 11 mjesta na listama.

Protiv ove Grbinove odluke glasali su nositelji lista u te dvije sporne izborne jedinice i potpredsjednici stranke Sabina Glasovac i Ranko Ostojić, dok je Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča bio suzdržan. I to je njihova poruka, odnosno jasna poruka njihove baze u Dalmaciji.

Ipak, kažu nam sugovornici, nije bilo svađe na Predsjedništvu, niti povišenih tonova, već su svi otvoreno rekli svoje mišljenje i na kraju je prihvaćena odluka većine, s kojom će onda Grbin izaći pred Glavni odbor stranke u ponedjeljak.

I Grbinovi kritičari sada govore kako on ima mandat za pregovore i kako je to predstavio kao biti ili ne biti za SDP, pa neće raditi dramu ni oko dogovora s Puljkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 15:20