NOVI ZAPLET

Grbin sazvao ‘zoom‘ sastanak, izbačene nije pozvao, dio članova revoltiran: ‘Ovo je kukavičluk!‘

Tih 18 članova koji čine većinu u Klubu SDP-a nemaju namjeru poslušati predsjednika SDP-a i odazvati se zoom sastanku
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a i Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Umjesto raspleta krize izazvane neriješenim statusom Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić koji su ostali bez stranačke iskaznice, ali smatraju da imaju sva prava ostati i dalje u saborskom Klubu SDP-a, kojeg je trebala donijeti sjednica Kluba, SDP-ovce čeka novi zaplet.

Šef SDP-a Peđa Grbin za sutra je sazvao sastanak Kluba, ali ne fizički nego u zoom varijanti, pravdajući to bolešću nekih članova. Pritom, kao ni zadnji put, nije pozvao spomenutu četvorku premda su oni i dalje po Poslovniku Sabora članovi Kluba. Ta je odluka revoltirala dio članova, pogotovo u redovima onih 18 koji su potpisali zahtjev za sjednicom Kluba tražeći da se točka o izbacivanju četvorke iz Kluba stavi na dnevni red. Grbin i njemu bliski članovi smatraju da je ta tema apsolvirana samom činjenicom da su izbačeni članovi SDP-a postali nezavisni zastupnici pa više nemaju što tražiti u klubu.

Tih 18 članova koji čine većinu u Klubu SDP-a nemaju namjeru poslušati predsjednika SDP-a i odazvati se zoom sastanku nego planiraju doći na Iblerov trg i inzistirati na sastanku uživo. Ne odustane li Grbin od virtualnog sastanka izvjesno je da neće imati kvorum i da, suprotno najavama i jedne i druge strane kako ovo pitanje treba hitno riješiti, SDP ni sutra neće znati koliko ima članova Kluba: 32, 28 ili će doći do totalnog raskola.

'Apsolutno protiv'

"Apsolutno sam protiv toga da se sastanak održi preko zooma. Za to nema nikakvog objektivnog razloga osim izbjegavanja odgovornosti. Mi ćemo doći i tražimo fizičku sjednicu, pa nek nas istjeruju. Dosta je tih sitnih pripetavanja i bježanja - ovo je stanje neizdrživo", potvrđuje Davorko Vidović.

Protiv zoom sastanka je i Matko Kuzmanić jer smatra da zoom sastanci pružaju prostor za manipulaciju i da za njega nema nikakvog razloga kad su ionako svi u Zagrebu.

Grbin je neki dan najavio da je za svoju odluku da izbačeni članovi ne mogu biti i članovi Kluba dobio podršku Predsjedništva SDP-a. Obznanio je da je Predsjedništvo zadužilo njega i političku tajnicu Mirelu Ahmetović da je priopće kolegama iz Kluba te da je spreman donijeti i teške odluke u slučaju da se članovi ogluše. Ukratko, ne podrže li odluku da se članovi izbačeni iz stranke izbace i iz Kluba, i sami će biti izbačeni.

'Kukavički potez'

Kuzmanić potvrđuje da je Grbin s njime razgovarao i kaže da je njegov stav nepromijenjen. Odbojna mu je, kaže, ideja da bude prisiljen na ili-ili. "Rekao sam Grbinu da smo zajedno 23 godine, Grbinu dajem podršku da bude šef stranke, ali nije mi prirodno da idem protiv svojih stavova, a ja neću glasati kontra kolege Ostojića. Ako je moj krimen što nakon 23 godine u kojima nisam nikad javno govorio protiv stranke sad neću bespogovorno prihvatiti sve što mi se servira, pitanje je i mogu li i želim u tome sudjelovati - to je kap koja može preliti čašu."

Nikša Vukas koji nije pozvan tvrdi da je Grbinov potez kukavički. "Toliko se pogubio da radi sve kontra procedura, statuta i pravila i to mu, nažalost, prolazi. Mi ćemo doći na Ibler, ali nećemo pristati na zoom."

Vesna Nađ smatra da je zoom sastanak dokaz Grbinovog bježanja od stvarnosti jer za njega nema nikakvog razloga, osim da se tako uključe dvoje kolega koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu biti fizički prisutni, a to su Siniša Hajdaš Dončić i Boška Ban Vlahek koja je slomila nogu. "Bilo bi logično da se uživo sučimo, sučelimo argumente i demokratskim putem riješimo problem. Ovo je kukavičluk."

Peđa Grbin nije odgovorio na novinarski poziv da pojasni zašto se odlučio na zoom sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:55