DAN ODLUKE

Grbin se povukao pred prosvjedima dijela članova, sjednica Kluba SDP-a će ipak biti hibridna

Grbin i Ahmetović održali su proteklih dana razgovore u četiri oka s članovima Kluba i najavili da će biti izbačeni ne podrže li Grbina
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Autoritet predsjednika SDP-a Peđe Grbina danas bi mogao doživjeti ozbiljan udarac i suočiti se s onime što mu neprestano visi nad glavom: da u saborskom Klubu SDP-a nema većinu i da ne može provesti svoju volju ni odluke. Grbin je povodom zahtjeva 18 članova Kluba zastupnika da se sazove Klub i raščisti do kraja pitanje može li četvero zastupnika - Rajko Ostojić, Zvane Brumnić, Marina Opačak Bilić i Nikša Vukas - koji su postali nepodobni SDP-u i dalje ostati članovi saborskog Kluba, za danas sazvao zoom sastanak.

Na taj sastanak nije pozvao spornu četvorku zato što ih više ne smatra članovima Kluba premda po saborskom Poslovniku oni to jesu sve dok se vlastoručno ne ispišu i premda Poslovnik ne predviđa selektivne pozive. Takav oblik komunikacije i rješavanja trenutno goruće teme većina članova Kluba proglasila je kukavičlukom, mimo pravila i odlučili su bojkotirati virtualnu sjednicu. Najavljivali su da će i pozvani i nepozvani doći na Iblerov trg i inzistirati da se sastanak održi uživo, a ne preko zooma kako je bilo najavljeno. A to znači da Grbin neće moći osigurati kvorum. Na ruku mu ne ide ni činjenica da ni potpredsjednik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić, ne može biti fizički prisutan, kao ni još dvoje zastupnika sa zdravstvenim problemima, Boška Ban Vlahek i Branko Grčić.

Traži poslušnost

Grbin je prošli tjedan najavio da je za svoju odluku da izbačeni članovi ne mogu biti i članovi Kluba dobio podršku Predsjedništva.

Obznanio je da je Predsjedništvo zadužilo njega i političku tajnicu Mirelu Ahmetović da je priopće kolegama iz Kluba te da je spreman donijeti i teške odluke u slučaju da se na nju članovi ogluše. Ukratko, ne podrže li odluku da se članovi izbačeni iz stranke izbace i iz Kluba, i sami će biti izbačeni. Grbin je u međuvremenu započeo pojedinačne razgovore s članovima Kluba ne bi li ih urazumio.

Mirela Ahmetović kratko je potvrdila da je "izvršila zadatak koji je dobila od Predsjedništva i da nema namjeru govoriti o dojmovima".

Davorko Vidović je jučer u podne trebao na sastanak s Grbinom, ali mu se pokvario akumulator pa ga je odgodio. No, te razgovore smatra pukom formom jer se ionako zna tko ima kakav stav.

I oni koje je Grbin zvao to su mu i potvrdili. Jedan od njih je i Matko Kuzmanić koji se također protivio zoom sastanku. Odbojna mu je, kaže, ideja da bude prisiljen na ili-ili.

- Grbinu dajem podršku da bude šef stranke, ali nije mi prirodno da idem protiv svojih stavova, a ja neću glasati kontra kolege Ostojića. Ako je moj krimen što nakon 23 godine tijekom kojih nisam nikad javno govorio protiv stranke sad neću bespogovorno prihvatiti sve što mi se servira, pitanje je mogu li i želim lo u takvoj stranci biti - kaže.

Nikša Vukas, koji nije pozvan, tvrdi da je Grbinov potez kukavički.

- Toliko se pogubio da radi sve kontra procedura, statuta i pravila i to mu, nažalost, prolazi. Mi ćemo doći na Ibler, ali nećemo pristati na zoom - kaže.

Vesna Nađ smatra da je zoom sastanak dokaz Grbinova bježanja od stvarnosti.

- Bilo bi logično da uživo sučelimo argumente i demokratskim putem riješimo problem - kaže Nađ koju je Ahmetović pozvala na razgovor, ali je ona to odbila. - Sjedile smo zajedno prošli tjedan u Saboru, mogla mi je reći što je htjela - kaže.

Grbin se povukao, sjednica će biti hibridna

Sjednica Kluba zastupnika SDP-a na kojoj će se glasati o ostanku ili izbacivanju iz Kluba četvero zastupnika izbačenih iz stranke (Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić) održati će se ipak po "hibridnom" modelu. Predsjednik stranke i Kluba, Peđa Grbin, sjednicu je sazvao na Iblerovom trgu, no oni koji ne žele ili ne mogu doći mogu se uključiti online.

Grbin nema većinu u Klubu koji s izbačenima broji 32 zastupnika. Čak je 18 zastupnika potpisalo pismo kojim traže sjednicu Kluba i glasanje o ostanku spomenute četvorke. Zato je Predsjedništvo SDP-a je podržalo Grbina, pa će iz SDP-a izbaciti i one zastupnike koji će glasati za ostanak četvorke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:06