PITANJE VISOKOG KAZNENOG SUDA

GRBIN UZVRATIO TURUDIĆU U PET TOČAKA 'Uživao sam čitati intervju s njim u Jutarnjem, sada vidim da smo Orsat i ja napravili dobru stvar!'

Peđa Grbin
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin tvrdi da zbog toga što je Ustavni sud suspendirao Visoki kazneni sud (VKS) neće biti nikakvih problema u kaznenim predmetima i da je promašena izjava osnivača VKS-a suca Ivana Turudića kako već u siječnju neće imati tko odlučivati o žalbama na pritvore.

- Da je sudac Turudić pročitao izmjene ZKP-a vidio bi da je izmijenjenim člankom 134. ZKP-a predviđeno da o pritvoru odlučuje „viši sud“, a ne Visoki kazneni sud. A dok VKS ne počne s radom, viši sud će i dalje biti Vrhovni sud - napisao je Grbin na svome Facebook profilu referirajući se na Turudićev intervju u našem listu.

'Niska razina pravne pismenosti'

Turudić je prijedlog za ocjenu ustavnosti zakonskih normi po kojima je s prvim radnim danom iduće godine trebao početi s radom VKS (ali ga je Ustavni sud suspendirao) što ga je Ustavnom sudu podnio Grbin sa stranačkim kolegom Orsatom Miljenićem nazvao novinom u ustavnosudskoj praksi. Kazao je da su Grbin i Miljenić faktički autori zakonskih normi o osnivanju VKS-a, a sada, uoči početka rada suda traže ocjenu njihove ustavnosti.

- Uživao sam čitati intervju suca Ivana Turudića o „njegovom“ sudu koji, zbog prijedloga kojeg smo Orsat Miljenić i ja uputili Ustavnom sudu, neće početi s radom još neko vrijeme. Uživao sam jer je iz tog intervjua potpuno jasno da smo Orsat i ja napravili pravu stvar - napisao je Grbin.

- No ono u čemu nisam uživao jest činjenica da si jedan sudac, koji k tome aspirira biti predsjednikom Visokog kaznenog suda, dopušta iznositi neistine i pokazuje izuzetno nisku razinu pravne pismenosti, da ne kažem znanja - nastavio je i u pet točaka pobrojao što Turudić neistinito navodi.

- Nije točno da je Visoki kazneni sud Orsatovo i moje „čedo“. VKS je izmjenama Zakona o kaznenom postupku predvidio Hrvatski sabor 1. srpnja 2011. godine, u vrijeme dok je premijerka bila Jadranka Kosor, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Orsat i ja u to vrijeme nismo bili niti saborski zastupnici, a VKS je s radom trebao početi 1. 1. 2015. - prvo je naveo Grbin.

- Ono što smo, doista napravili, 2014., dok je Orsat bio ministar, a ja zastupnik, je da smo početak rada VKS-a odgodili za 2020. Zašto? S jedne strane jer nisu bili ispunjeni uvjeti za početak njegovog rada, a s druge jer zbog promjena koje smo uveli u kazneni postupak i odlučivanje o žalbama nismo bili sigurni treba li taj sud uopće i započeti s radom - što izrijekom i piše u obrazloženju prijedloga izmjena ZKP-a iz 2014. godine. Ali, ako se činjenice ne slažu sa sucem Turudićem, to gore po činjenice… - kazao je dalje.

Neće biti problema s pritvorima

Pod trećom točkom Grbin je rekao da prijedlogom za ocjenu ustavnosti nisu osporavali samo ZKP, već i Zakon o sudovima, koji također uvodi VKS, a za razliku od ZKP-a nije mijenjan prošlog tjedna. - A kad smo već kod toga, nije li sramota da Sabor Zakon kojim se uređuje osnivanje jednog tako važnog suda donosi tek petnaest dana prije nego što bi taj sud trebao početi s radom? - pita SDP-ov zastupnik.

Na četvrtom mjestu konstatira da to što je ZKP izmijenjen prošli tjedan ne priječi Ustavni sud da ocjenjuje ustavnost izmijenjenog zakona. Siguran je da će Ustavni sud i to učiniti te najavljuje da će sam zatražiti ocjenu ustavnosti i toga Zakona.

Zaključuje da zbog suspenzije VKS-a neće biti problema s pritvorima jer je u izmjenama ZKP-a predviđeno da o pritvoru odlučuje „viši sud“, a dok VKS ne počne s radom, to je Vrhovni sud.

- Osnivanje Visokog kaznenog suda, na način kako je to osmislio HDZ, a trebao provesti sudac Turudić je nepotrebno, štetno i, po mojem dubokom uvjerenju, protuustavno. Boriti se protiv srozavanja hrvatskog pravosuđa u njihovoj režiji nije samo moje pravo, već i obveza. Obveza koju ću s neizmjernim zadovoljstvom nastaviti izvršavati i dalje! - zaključio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:01