U SLOBODNOM PADU

GRBIN ŽESTOKO KRITIZIRAO STANJE U VLASTITOJ STRANCI 'Više od godinu dana glavinjamo, bavimo se sami sobom, vodstvo gura ljude na pozicije...'

 Damjan Tadic / Hanza Medua

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u intervjuu za Glas Istre komentirao je loš rejting stranke u ispitivanjima javnog mnijenja, kao i strelovit uspon Živog zida.

Prema Grbinu, glavni razlog zašto birači napuštaju stranku je nedostatak politika i bavljenje samima sobom.

- Već nešto više od godinu dana bavimo se sami sobom, glavinjamo, dok je vodstvu bitnije pogurati svoje ljude na razne pozicije u stranci nego gurati svoje politike, kojih baš ni nema. Nemojmo se zavaravati, građani to vide. Kada sve uzmem u obzir, ovaj rejting od dvadesetak posto, plus minus koji postotak, oko kojeg se vrtimo je bolje nego što zaslužujemo i ako se kao stranka ne počnemo ponašati ozbiljno, uskoro će biti puno gori, rekao je Grbin.

Iako dvije trećine birača vjeruje kako Vlada vodi državu u pogrešnom smjeru, HDZ je i dalje najjača stranka. Grbin misli da je glavni razlog to što je biračima HDZ-a bitno tek nekoliko stvari:

- Da su njihovi na vlasti, da se busaju u prsa domoljubljem, velikim hrvatstvom i katoličanstvom. Kraj toga su spremni oprostiti sitnice kao što je ne postojanje ikakve suvisle politike. Sjeća li se itko da je na Badnjak prošle godine najavljena nacionalizacija INA-e, a da po tom pitanju nije napravljeno ništa? Pardon, ništa osim što je angažiran i plaćen savjetnik za nacionalizaciju. Hrvatska narodna banka je ovih dana smanjila prognozu rasta BDP-a za 2018., koja je i prije toga bila među najmanjima za nove države članice EU-a, ali vladajućima je to nebitno. Njima je bitnije na tenzijama sa susjedima graditi svoj rejting, a njihovim biračima je to, očito, sasvim ok, kazao je Grbin.

Iako je Živi zid prema posljednjim ispitivanjima prestigao SDP u Rijeci i Istri, Grbin sumnja u dugoročni uspjeh te stranke.

- Teško mi je vjerovati u trajniji uspjeh stranke koja svoju politiku gradi na protivljenju cijepljenju i svemu ostalome, a da nikada ni za što nije u stanju predložiti rješenje. Ovaj sadašnji „uspjeh“ tih stranaka nije rezultat njihove kvalitete već toga što su se etablirane stranke, poput SDP-a, pogubile.

Aktualni spor sa Slovenijom oko granice u Piranskom zaljevu Grbin je komentirao riječima 'Hrvatska je opet uprskala sve što se moglo uprskati.'

- Iako je Slovenija prekršila međunarodno pravo i muljala s arbitražnim postupkom, mi smo propustili to prikazati međunarodnoj zajednici, a onda smo, zahvaljujući prvo Oreškovićevoj, a onda Plenkovićevoj Vladi, uspjeli ne provesti postupak prestanka međunarodnog ugovora do kraja. I gdje smo sada? U situaciji da Slovenija gura odluku koja joj, u osnovi, nije u prilog, a Hrvatska se tome protivi.

- Stava sam da je vrijeme da se kaže: arbitražna odluka je većinom u korist Hrvatske. Hrvatska treba predložiti sklapanje sporazuma sa Slovenijom koji će biti baziran na arbitražnoj odluci, s određenim korekcijama koje koliko čujem stidljivo predlaže i slovenska strana, a s Europskom unijom trebamo pronaći način za obeštećenje umaških ribara. Vrijeme je da se ovaj besmisleni granični spor jednom za svagda riješi i da prestane trovati odnose između naših dviju država. Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje i takve, unatoč izljevima gluposti s jedne i druge strane granice, trebaju i ostati, rekao je Grbin za Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:19