SUKOB SDP-ovaca

GRČIĆ: 'Lokalna vlast kočiinvesticije!'; OBERSNEL: 'Gradovisu puni praznih prostora u vlasništvu države'

Trendovi su bolji i više nema potrebe da kukamo oko recesije i depresije, kazao je ministar Grčić

U 2014. godini očekujemo zaokret, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić na ovogodišnjem, drugom po redu Invest forumu u organizaciji Primorsko-goranske županij i Grada Rijeke koji je u Opatiji okupio 300-injak sudionika, gospodarstvenika i investitora iz zemlje i inozemstva, predstavnika lokalne i regionalne samouprave te nekoliko članova Vlade.

U optimističnom tonu, Grčić je izjavio da kriza jenjava i kod nas i u okruženju te da smo pred krajem procesa pada svih pokazatelja.

- Trendovi su bolji i više nema potrebe da kukamo oko recesije i depresije. U ekonomiji je bitan i psihološki moment, zato znamo da će i investitori pokazati optimizam, da će i oni svoje projekte izvaditi iz ladica - rekao je Grčić, najavljujući razvoj i napominjući da u sedam godina na raspolaganju imamo 8,5 milijardi eura iz EU fondova.

Grčić je, zajedno s ministrima Gordanom Marasom i Darkom Lorencinom, sudjelovao na panel diskusiji na temu „Članstvo u EU - nove mogućnosti regionalnog razvoja“ na kojem se, među ostalim, govorilo o novom zakonodavnom okviru za strateške investicije i uklanjanju administrativnih i regulatornih prepreka. O svojim iskustvima u regionalnom razvoju, zahvaljujući sredstvima EU, govorio je predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja Poljske, zamjenik ministrice i državni podtajnik Marcin Kubiak, a primjeri te zemlje, složili su se brojni sudionici Foruma, nešto su na što se Hrvatska treba ugledati.

Posebno zanimljiva polemika povela se nakon što je Grčić optužio jedinice lokalne i regionalne samouprave da su prečesto one kočnice investicija. Prvi se osjetio prozvanim riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji se odmah javio za riječ.

- Kolika je odgovornost države, a kolika lokalne samouprave? Ne bježim od činjenice da nas ima svakakvih, ali nažalost, moram vas demantirati. Do nedavno najveći problem je bila Agencija za upravljanje državnom imovinom, a danas je to Ured za upravljanje državnom imovinom. Zašto, recimo, nemamo niti jednu investiciju na ogromnom području bivših vojarni? AUDIO, DUDI, NUDI ili kako se već danas zove za svaki problem treba čekati najmanje godinu do godinu i pol dana. Država kroz sustav na koji je do sada upravljala svojom imovinom nije pokazala rezultate. Prošećite malo središtem Rijeke i pobrojite prazne poslovne prostore koji su u državnom vlasništvu. U više sam navrata tražio da se ta imovina kojom agencija ne zna i ne može upravljati iz Zagreba prepusti na upravljanje lokalnoj samoupravi. Prije otvorene kritike lokalnoj samoupravi treba imati i malo samokritike - replicirao je Obersnel.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da je definitivno efikasnost veća što je veći stupanj decentralizacije, što se da vidjeti na primjeru Poljske, a gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić također je upozorio na prazne poslovne prostore u Opatiji koji su u vlasništvu ili suvlasništvu države.

Ministar Grčić nije se dao, kazavši da ima primjera gdje lokalna ili regionalna samouprava doslovno koči investicije, ulazeći u sporove s državom, odbijajući ucrtati nešto u prostorni plan ili na sličan način.

- Moj apel je, kada govorite o upravljanju lokalnom imovinom, budite efikasniji. Nemojte dovoditi investitore u zabludu. Nemojte da ostavljamo dojam da smo nedosljedni, nemojte dovoditi do sporova - poručio je Grčić.

Na panelu je sudjelovao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević koji je na pitanje kada će biti skupština Komore i da li će se glasati o povjerenju njemu odgovorio da je skupština predviđena za studeni.

- Uvijek mogu glasati o povjerenju, kad god žele, a pogotovo sad - rekao je Nadan Vidošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:40