'SKROMNA PROCJENA'

GRČIĆ TVRDI DA IMA NOVCA ZA POVEĆANJE PLAĆA KOJE STALNO OBEĆAVA BERNARDIĆ 'Državu to košta milijardu i pol kuna i ona to može pokriti'

 Davor Pongracic / CROPIX

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Središnjeg savjeta stranke Branko Grčić komentirao je za N1 podatke o rastu BDP-a za koje je kazao da su čudni i atipični.

"Bilo mi je malo čudno oko procjene za četvrti kvartal s obzirom da su to ograničeni, škrti podaci. Pravo stanje ćemo znati tek za nekoliko mjeseci.

Bilo mi je čudno jer su podaci atipični - industrija padne, izvoz raste", rekao je, dodavši da treba pričekati pojašnjenje iz institucije koje se bave procjenama ili objavu stvarnih podataka.

Po pitanju SDP-ovih planova za povećanje plaća kazao je da novaca za te planove ima.

"Novca ima za te potrebe koje smo, rekao bih, skromno procijenili. To nisu veliki novci... Povećanje osobnog odbitka s četiri na pet tisuća kuna je zapravo povećanje plaća za 280, 300 kuna pa sve do 500 kuna. To su plaće i u privatnom i u javnom sektoru", kazao je.

"Konkretnim mjerama države za sada je to porast od 50 kuna. Država je, ne svojim troškom, omogućila da rastu plaće tako da je povećala neoporezivi dio koji poslodavci mogu i ne moraju isplatiti. Državu to ne košta niti jednu kunu.

Rast plaća o kojem govorimo košta državu milijardu i pol kuna. Država to može pokriti da jedinicama lokalne samouprave dodijeli kompletan porez na dohodak i taj fond za fiskalno poravnjanje popuni prihodima od PDV-a", kazao je.

Korupciju će, kaže, SDP iskorijeniti ako dođu na vlast.

"Korupcija je ukorijenjena u najvišim vrhovima vlasti. Percepcija korupcije prema međunarodnim mjerilima je najveća na lokalnim i regionalnim razinama", naglasio je.

Najavio je kako SDP planira provesti brojne reforme - reformu javne uprave, uvođenje platnih razreda, uvođenje novog sustava kontinuiranog usklađivanja kako i do kojih omjera plaće u javnom sektoru mogu rasti, zaustavljanje bjesumučnog zapošljavanja. Na koji način će ih provesti, Grčić nije pojasnio.

"SDP-ova Vlada nastavit će niz projekata koji će biti u funkciji stvaranja reda i pravednosti u društvu", poručio je Branko Grčić, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:46