PROSVJED U ZAGREBU

Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D: ‘Počistite za sobom!‘

“Ivana D - 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!” - neke su od poruka Greenpeacea Ini i Vladi

Prosvjed u Zagrebu

 Tomislav Kristo/Cropix

Aktivisti Greenpeacea u ponedjeljak ujutro su na zgradu Ine u Zagrebu projicirali svjetlosne poruke u povodu dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana zatraživši da se ona ukloni, a mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica za okoliš i klimu.

“Ivana D - 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!” - neke su od poruka Greenpeacea Ini i Vladi.

Programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić rekla je kako je samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu. "A kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine kad je Ivana D završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali Inu i Vladu da temeljito ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu”, izjavila je Andrić.

Istaknula je da, po njihovim informacijama, postoji i Rješenje Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, među ostalim, naložene i "sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta Ivana D s morskog dna u roku od godine dana", a što se dosad nije dogodilo.

image

Prosvjed u Zagrebu

Tomislav Kristo/Cropix

Andrić je rekla da istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da više od 70 posto hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

"Tražimo da se mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica po okoliš i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna. Istovremeno odbacujemo kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona željeza ostavi na dnu Jadrana kao umjetni greben jer tobože doprinosi zaštiti bioraznolikosti. Znači li to da se i preostalih 19 platformi planira oboriti na dno na kraju radnog vijeka pa da i tamo cvate morski život? upitala je Andrić.

Po njezinim riječima, Ina, "uz blagoslov Vlade, očito nesmetano ulaže u nove bušotine dok nonšalantno štedi na uklanjanju svog otpada iz Jadrana".

Greenpeace, koji poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D, kaže da je ministarstvo istragu pokrenulo još u siječnju 2021., a informacije o tome kako je došlo do havarije i što se konkretno poduzima dolaze na kapaljku i to uglavnom tek na inzistiranje zainteresirane javnosti.

image

Prosvjed u Zagrebu

Tomislav Kristo/Cropix

Naglašavaju da i EU i Hrvatska "moraju napraviti hitan otklon od fosilnih goriva, uključujući i plin".

"Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo, nego ubojica klime. Hrvatska ima golem potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo sunčeve energije i pogotovo na Jadranu, a nju ne koristimo ni jedan posto”, poručila je Andrić te pozvala Vladu, premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Filipovića "da konačno otkriju jadransko sunce, a plin ostave duboko u zemlji i daleko u prošlosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:03