SJEDNICA VLADE

'GRIJEŠILI SMO, MINISTRI ĆE MORATI DOLAZITI U SABOR' Upozorio je Milanović

'Nakon što tamo odrade svoj posao, mogu otići, kao što sam jučer i ja otišao nakon 26. pitanja jer više nije bilo pitanja za mene'
Zagreb, 110413.Sjednica Vlade RH na kojoj je donesena odluka o raspisivanju lokalnih izbora koji se trebaju odrzati 19. svibnja.Na fotografiji: Vesna Pusic i Zoran Milanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Ministri ubuduće neće smjeti slati svoje zamjenike na akutalni sat u Saboru, već će morati sami dolaziti u Sabor, upozorio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Zoran Milanović.

„Do sada smo neke stvari oko aktulanog prijepodneva radili pogrešno. Od sada svi ministri moraju biti na aktualnom prijepodnevu. To je znak poštovanja i prema Saboru. Nakon što tamo odrade svoj posao, mogu otići, kao što sam jučer i ja otišao nakon 26. pitanja jer više nije bilo pitanja za mene i morao sam otići na uži kabinet“, istakao je Milanović.

No, dodao je kako na pitanja poput „što je Vlada dosad uradila“ ni nadalje ne namjerava odgovarati. Takva pitanje, istakao je Milanović, dio su političke borbe. A, ona se, prema njegovoj ocjeni, ne vodina korektan način.

„Ova koalicija ide ina izbore za Europski parlament. Mi zakupljujemo prostor i tko dođe na skup, dođe. No, konkurencija za svoje skupove koristi javne ustanove, kao što su bolnice, domovi za djecu i umirovljenike, tamo gdje je na vlasti i to ne plaća, a snimke stavljana facebook. To je potpuno protivno etičkom kodeksu“, poručio je Milanović.

“Linija podjele u ovoj zemlji više nije 1941. i 1945. godina, nego zakon i bezakonje. Mi smo za red, oni su za zulum“, zaključio je Milanović.

Mladež HDZ-a ispred Banskih dvora: Milanoviću zamjerili jer se ponaša djetinjasto

Uoči sjednice Vlade, ispred Banskih dvora okupilo se nekoliko predstavnika Mladeži HDZ-a. Iziritirani Milanovićevim jučerašnjim ponašanjem u Saboru, mladi su HDZ-ovci premijeru željeli pokloniti dudu i lizaljku. Naime, njegovo su ponašanje u sabornici, kako su rekli novinarima, ocijenili – djetinjastim.

Mladež HDZ-a nosila je transparent na kojem su bile slike premijera Zorana Milanovića, prve potpredsjednice Vlade i šefice diplomacije Vesne Pusić i ministra financija Slavka Linića. Na transparentu je pisalo: „Vi dont trast ju“, čime su očito referirali na nedavni govor SDP-ove saborske zastupnice Ingrid Antičević – Marinović u Europskom parlamentu, koja se baš i nije proslavila svojim znanjem engleskog jezika.

Vlada: 'Općina Popovača postaje grad'

Općina Popovača postaje grad! Zeleno svjetlo toj promjeni statusa dala je danas Vlada, uputivši Saboru svoje mišljenje o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina, koji je podnio Odbor za lokalnu i područnu samoupravu Sabora.

U Banskim dvorima očito smatraju da Popovača ispunjava uvjete za ulazak u rang gradova, kojih je već sada u Hrvatskoj više od 120.

Oružje u vrijednosti milijun kuna Hrvatska će darovati Maliju

Hrvatska će Maliju darovati oružje u vrijednosti većoj od milijun kuna, bez PDV-a, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Sukladno odluci Banskih dvora, Oružanim snagama Malija Hrvatska će dati 50 pištolja, tisuću pušaka, 50 minobacača i 10.000 komada mina. Oružje se, objasnio je ministar obrane Ante Kotromanović, Maliju daje na zahtjev malijske vlade, a u svrhu potpore napora EU u provedbi Unijine misije u Maliju.

Za jednu kunu osječki Mambo dobiva 81,48 posto temeljnog kapitala IPK Tvornice ulja Čepin

Vlada je danas prihvatila ponudu osječke tvrtke Mambo iz Žito gupe za preuzimanje Tvornice ulja Čepin.

Mambu će se prodati 1.282.882 dionice, ili 81,48 posto temeljnog kapitala, IPK Tvronice ulja Čepin, i to za jednu kunu. Država će Tvornici ulja otpisati i porezne dugove.

S druge strane, Mambo se, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, obvezuje u tvrtku uložiti 295 milijuna kuna i zadržati najmanje 140 radnika, dok će 70-ak radnika biti zbrinuto, za što su u AUDIO-u osigurana sredstva. Prilikom sklapanja ugovora o prodaji Tvornice ulja morat će predati i solemniziranu zadužnicu na iznos od pola milijuna kuna, i to kao jamstvo ispunjenja preuzetih obveza.

Time se, zaključio je Vrdoljak, otvara nova perspektiva za čepinsku uljaru, koja je u blokadi bila godinu i pol dana.

Milanović: 'Dajla je još jedan primjer bezakonja. To se događa kad Vlada adminsitira'

Premijer Zoran Milanović na današnjoj se sjednici Vlade dotakao i slučaja Dajla.

Naime, u točki dnevnoga reda, kojom je Vlada dala suglasnost osnivanju Lučke uprave Umag – Novigrad, a čime se lučko područje Novigrada proširuje na obližnju Dajlu, Milanović je prokomentirao slučaj unutarcrkvenog spora oko tamošnjeg samostana, koji je eruptirao na ljeto 2011.

„Kad smo već kod Dajle, to je još jedan primjer bezakonja. To se događa kad Vlada adminsitira“, kratko je kazao premijer. A. M.

NAKON TROGODIŠNJE ZABRANE Dopušta se eksploatacija šljunka i pijeska

Izmjenama Zakona o vodama, koje je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, dopušta se eksploatacija šljunka i pijeska putem ugovora o koncesiji.

Uvjeti za to su da to iskorištavanje bitno ne mijena prirodne procese, te da služi održavanju voda i vodnih putova na unutarnjim vodama. Prije davanj koncesije provodi se procjena utjecaja na okoliš. Kada je riječ o iskorištavanju neobnovljivih ležišta u vodotocima, tu se zadržava zabrana iskorištavanja šljunka i pijeska.

Kao razloge skidanja trogodišnje zabrane eksploatacije šljunka i pijeska, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naveo je, među ostalim, nestašicu šljunka i pijeska na dijelu tržišta, kao i povećanje njihova uvoza iz okolnih zemalja. U Hrvatsku je u protekle četiri godine, tvrde u Vladi, uvezeno šljunka i pijeska u vrijednosti od 500 milijuna kuna iz zemalja u okruženju. Sve više domaćih tvrtki otvara poduzeća u BiH, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, kako bi ostavrilipravo na vađenje šljunka ipijeska. Sukladno tamošnjim proisima, te tvrtke dobivaju koncesiju za to,a zatim taj isti materijal iz istih graničnih vodotoka, kao što su Sava, Drava i Dunav, prodaju u Hrvatskoj po visokim maloprodajnim cijenama. A. M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:00