SEZONA VIROZA

Gripa stigla ranije od najava: zabilježena prva tri slučaja u RH 

 Vlado Kos / CROPIX

Počela je sezona gripe! Informaciju o tri pozitivna slučaja na ovaj virus potvrdili su nam u Nacionalnom centru za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Iako se gripa obično pojavljuje oko Božića, ove je godine stigla u gotovo identično vrijeme kao i lani, kada se govorilo o najranijem dosad pojavljivanju virusa.

Za sada su potvrđeni slučajevi virusa tipa B, a svi oboljeli su iz Zagreba.

- Još se ne može govoriti o epidemiji. Međutim, prema dosadašnjim iskustvima, obično nakon prvih pojavljivanja virusa prođe 15-ak dana polaganog širenja i porasta broja oboljelih, a potom kreće prava epidemija - kaže virusolog Vladimir Draženović iz Nacionalnog centra za influencu (HZJZ).

Nestalo cjepiva

Iako su kod nas prvi zabilježeni slučajevi tipa B, Draženović smatra kako to neće biti dominantan tip ove godine. Tome u prilog ide činjenica da u europskim zemljama, u kojima je gripa već poprimila razmjere epidemije, dominira virus tipa A, i to podtipovi H3N2 i H1N1 (tzv. svinjska gripa).

- Često se događa da kod nas gripa započinje virusom tipa B, on se neko vrijeme širi i tada bude nekoliko stotina ili tisuću slučajeva, a onda krene A. Također, uz gripu, njegovi repovi često završavaju s B. U postotku tipa B uglavnom bude oko 20 posto ukupnog broja oboljelih - napominje Draženović.

Što se tiče cjepiva, ove godine naručeno je 280 tisuća doza. U većini zemlje zalihe su već potrošene, no postoje neke naznake kako bi se moglo naručiti još.

- To što je nestalo cjepiva je dobra informacija jer znači da su građani poslušali i cijepili se. Naravno, pri tome mislimo prije svega na rizične skupine kod kojih se lakše razvijaju komplikacije - kaže Draženović te dodaje kako se cjepivo uglavnom naručuje u odnosu na prethodnu godinu.

Dakle, ako je naručeno 280 tisuća doza i sve se potroši, sljedeće godine naruči se 15 posto više.

Još nije kasno

Kroz desetak dana vidjet će se gdje je ostalo cjepiva pa će se ono rasporediti po ordinacijama gdje je bio veći odaziv. Također, trebala bi stići i nova pošiljka, no ona sigurno neće biti u ovolikom broju.

- Još nije kasno cijepiti se. Može se cijepiti i kada se gripa već proširi. Naime, cjepivu treba nekih deset dana da bude učinkovito - kaže Draženović. Inače, u Veledrogerijama cjepiva još ima, tako da svi oni koji se žele cijepiti mogu dozu naručiti u ljekarni, kupiti i odnijeti u ordinaciju obiteljskog liječnika koji će obaviti cijepljenje.

Što se tiče pravog vala epidemije, on se očekuje u vrijeme blagdana. Naime, tada su obitelji na okupu, u većini slučajeva u zatvorenim prostorima, što je idealno za širenje bolesti. - Veće širenje događa se i kada završe školski praznici. Tada djeca ponovno odlaze u kolektiv i gripa se brzo širi - kaže Draženović.

Stručnjaci napominju kako je gripa teška bolest, koju je potrebno preležati i na taj način pokušati izbjeći komplikacije. Iako se bolest širi zrakom i teško ju je izbjeći u školama, javnom prijevozu ili na poslu, postoje neka pravila kojih bismo se trebali pridržavati.

Tu je, prvenstveno, provjetravanje prostorija u kojima boravimo te često pranje ruku. Stručnjaci savjetuju i da se u vrijeme sezone gripe i ostalih zimskih viroza trudimo što pravilnije hraniti kako bismo organizam ojačali prirodnim putem unošenjem vitamina i minerala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:37