ŠVEDSKI BORBENI ZRAKOPLOV

GRIPENI STIGLI U HRVATSKU Održana velika prezentacija vojnih aviona koje bi Lijepa naša mogla kupiti, Krstičević: 'Nadam se odluci do kraja godine'

 / Boris Kovacev / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević razgledao je u srijedu u vojarni na Plesu švedski borbeni zrakoplov Gripen izrazivši nadu kako će se Hrvatska do kraja godine odlučiti hoće li 'uvrstiti tu vojnu komponentu' i koji bi to zrakoplov bio.

U sklopu obilježavanja 15. obljetnice Zapovjedništva za potporu u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' kraj Zračne luke Franjo Tuđman, Krstičević je kazao da je Hrvatska 15-ak godina odlagala rješenje za nabavku borbenih zrakoplova te da nema više vremena.

- Znate kakva je situacija s našim MiG-ovima - kazao je i dodao da hrvatski politički vrh smatra potrebnim da Hrvatska vojska ima borbene zrakoplove.

- Ta je komponenta vrlo važna za vojsku i mi smo se do sada upoznali s iskustvima Izraela i Rumunjske u vezi zrakoplova F16 koje su oni izabrali - rekao je Krstičević najavivši da hrvatski stručni tim još namjerava posjetiti Mađarsku i Češku te upoznati njihova iskustva s Gripenom.

Ministar je predstavnicima Gripena kazao kako Hrvatska iima tri važna elementa za razgovore, a to su da se posao rješava kroz međudržavni sporazum, da se radi o ulaganju u Hrvatsku te da cijena bude povoljna.

- Stručni tim će predložiti koji bi optimalan broj zrakoplova Hrvatska trebala imati - 10, 12 ili 16. Sve opcije treba istražiti i predložiti najbolje rješenje - izjavio je potpredsjednik Vlade.

Na pitanje novinara hoće li nestabilni uvjeti u kojima se Vlada sada nalazi ili eventualne promjene Vlade ugroziti taj posao, Krstičević je odgovorio da je Hrvatskoj potrebna stabilnost te vjeruje da će je i zadržati, ali se također nada kako će sadašnji razgovori oko nabavke zrakoplova biti prihvaćeni i u slučaju promjene Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:50