SASTANAK U BARCELONI

Grlić Radman nakon susreta sa šefom diplomacije Jordana: ‘Posvetiti više pažnje Mediteranu‘

Hrvatska se u rujnu uz Sloveniju priključila skupini MED9 u kojoj su i Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar i Malta

Gordan Grlić Radman

 Ivo Ravlic/Cropix

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u ponedjeljak, nakon sastanka sa šefom jordanske diplomacije Ajmanom Safadijem u Barceloni, da će Hrvatska više pažnje posvetiti suradnji sa zemljama istočnog i južnog Mediterana.

"Mi se često vidimo i dogovaramo posjet Jordanu. Ja sam već pokazao taj interes jer tu ima prostora za gospodarsku suradnju", rekao je Grlić Radman u izjavi za Hinu na marginama foruma Unije za Mediteran

Safadi je supredsjedatelj foruma Unije za Mediteran ispred zemalja južnog i istočnog Sredozemlja.

Grlić Radman prije posjeta Jordanu planira otputovati i u Alžir.

"Bili smo nedavno u Egiptu, a također i u Izraelu dva puta. Sve su to zemlje upućene u zajednički mediteranski bazen pa tu ima prostora za razne oblike suradnje i unapređenja partnerskih odnosa sjevera i juga", izjavio je Grlić Radman.

Hrvatska se u rujnu zajedno sa Slovenijom priključila skupini MED9 kojoj pripadaju Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar i Malta. Te zemlje usuglašavaju zajedničke interese na Sredozemlju.

Grlić Radman smatra da će ta suradnja pomoći Hrvatskoj prvenstveno u očuvanju okoliša i bolje povezanosti njenih primorskih gradova.

"Hrvatska također ima vlastita iskustva pa može pomoći i biti koristan partner u iznalaženju kvalitetnih rješenja za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena", rekao je.

Hrvatska je 13 godina članica Unije za Mediteran, međuvladine organizacije sa sjedištem u Barceloni osnovane 2008. godine, koja služi kao platforma za uspostavljanje stabilnosti i poticanja slobodne trgovine sa zemljama istočnog i južnog Sredozemlja.

U ponedjeljak su se u Barceloni okupili predstavnici 42 zemlje članice Unije za Mediteran, od čega 20 ministara vanjskih poslova, a zatim je organiziran i sastanak EU-a sa zemljama istočnog i južnog Mediterana. Lani zbog pandemije nije bilo tog foruma na kojem se raspravlja o gospodarstvu, migracijama, klimatskim promjenama i sukobima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 22:44