PROBLEM DISKRIMINACIJE

Grlić-Radman o deklaraciji kojom je 13 država EU osudilo Mađarsku: ‘To unosi nemir među članice‘

Trinaest država članica EU-a osudilo je u utorak Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice
Gordan Grlić Radman
 Johanna Geron/AFP

Hrvatska želi promicati jedinstvo članica EU-a i ono što ih povezuje, a sve deklaracije koje ne pridonose jedinstvu unose više nemir među njih, rekao je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova komentirajući deklaraciju 13 država članica kojima se osuđuje Mađarska.

“Sve one deklaracije koje ne pridonose jedinstvu čini mi se da možda unose više nemira među članice", rekao je ministar Radman.

Trinaest država članica EU-a osudilo je u utorak Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice i pozvalo Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva.

To su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska , Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Latvija.

Zajedničku deklaraciju potpisali su na inicijativu Belgije ministri vanjskih ili europskih poslova 13 država članica EU-a koji su se okupili na sastanku u Luxembourgu, a jedna od točaka dnevnog reda bila je i rasprava o okviru članka 7 o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj.

“Postoje institucije, postoji potreba za dijalogom i trebamo pokazati spremnost da saslušamo i vidimo. To je zapravo naš hrvatski stav, naš je stav uvijek asertivan. Mi želimo vidjeti jedinstvo, želimo vidjeti sve one oblike koje povezuju države članice, a ne koje rade razlike među njima”, rekao je ministar Grlić Radman.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

“To predstavlja flagrantni oblik diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i stoga zaslužuje da bude osuđeno. Uključivost, ljudsko dostojanstvo i jednakost temeljne su vrijednosti Europske unije i ta se načela ne mogu dovoditi u pitanje”, kaže se u izjavi koju je u utorak donijelo 13 država članica EU.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u utorak ujutro dolazeći na sastanak da ti zakoni nisu upereni ni protiv koga i da im je jedina svrha zaštita djece od pedofilije i da kritike dolaze zbog krive interpretacije zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 02:24