ŠEF DIPLOMACIJE

GRLIĆ RADMAN O NAPADIMA MAĐARSKOG DRŽAVNOG VRHA NA HRVATSKE MEDIJE 'Ne čitam komentare na društvenim mrežama'

Gordan Grlić Radman
 Marko Todorov / CROPIX

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je u utorak da MVEP osuđuje sve provokacije koje štete hrvatsko-mađarskim odnosima, a na prozivanje hrvatskih medija njegovog mađarskog kolege odgovorio je kako ne čita komentare na društvenim mrežama.

- Mi smo svoje kazali. Ponovit ću još jedanput. Osuđujemo neprihvatljive napise i provokacije koje narušavaju susjedske odnose Hrvatske i Mađarske. Osuđujemo sve one radnje koje unose probleme i nemire u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost - podsjetio je u utorak u NSK Grlić Radman na ranije priopćenje MVEP-a.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je u ponedjeljak hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku "Mađarske kalvarije" koji je u subotu otkriven u Satoraljaujhelyu, a zatim i još "neke hrvatske medije" za narušavanje odnosa s Mađarskom.

Szijjarto je na Facebooku poručio da je prijevod "Rijeka, mađarsko more", koji je pripisao Indexu, lažan.

- To, naravno, nije istina - piše šef mađarske diplomacije, "jer na spomen-ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume - Mađari na more".

Szijjarto je u objavi, koju je medijima dostavilo mađarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, rekao da se "fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih".

- On ima svoju slobodu. Ja to ne čitam, to je vjerojatno na društvenim mrežama. Mi nemamo nikakvih saznanja o tome - komentirao je Grlić Radman prozivke mađarskog kolege.

Szijjartu se u prozivkama u utorak pridružio državni tajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Tamas Menczer. Rekao je da Mađarska očekuje više poštovanja hrvatskih političara koji zadnjih dana neutemeljeno kritiziraju premijera Viktora Orbana i šire lažne vijesti.

Mađarski premijer Orban u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik "Mađarske kalvarije" u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Hrvatska je zbog toga izrazila prosvjed mađarskom veleposlaniku u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:34