NOVA PREPIRKA

Grlić Radman optužio Milanovića za huškanje: ‘Moj otac je poznat kao veliki domoljub i vatreni navijač Dinama‘

Grlić Radman se upitao kako je Milanović dobio ime. ‘Možda je njegov otac navijao za Partizan ili Zvezdu‘, rekao je ministar
Gordan Grlić Radman, Zoran Milanović

Ministar Gordan Grlić Radman komentirao je današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića. Predsjednik je danas u Požegi komentirao izjavu Grlića Radmana da ne ide na NATO summit u Bruxelles jer mu je "ispod časti" ići s predsjednikom zbog njegovih "primitivnih izjava".

- Bilo bi u redu da je tamo, ali on zdvaja nad sudbinom Hrvata u komunizmu u kojoj se njegova obitelj bezobrazno obogatila privatizacijom kafilerije. Tata je bio komunistički predsjednik pola vijeća u Sesvetama, i tako, dao mu je hrvatsko ime Gordan kao meni Zoran, ne - kazao je Milanović.

Radman je kazao da je njegova obitelj zgranuta izjavama predsjednika Milanovića.

- Moj otac je poznat kao veliki domoljub, dobročinitelj. Ovo je jedan huškački napad na mene i obitelj, dobio sam puno podrške iz sinjskog kraja odakle Milanović potječe. Ponosan sam na ono što je radio moj otac. Nema smisla i ne bih s upuštao u raspravu oko moga oca. Ponosan sam na časnu ulogu moga oca - kazao je ministar, prenosi Dnevnik.hr.

Pita se čemu je predsjednik spominjao njegovo ime i pojasnio kako ga je dobio.

- Spominjanje imena Gordan. Moj otac je bio vatreni navijač Dinama, dao mi je ime po golmanu, te godine je Dinamo osvojio prvenstvo - kazao je Grlić Radman i pita se kako je Milanović dobio ime.

- Pitajte ga. Možda je njegov otac navijao za Partizan ili Zvezdu - kazao je Grlić Radman.

Dobio šamar od milicajca

Govorio je o tome što je u bivšem sistemu bilo zabranjeno pa se prisjetio kako je dobio šamar od milicajca. Kaže da je išao s društvom dok je bio maturant i pjevušili su pjesme, a policajac ih je zatražio ličnu kartu.

- Ja sam rekao: 'mislite osobnu' i dobio šamar - kazao je Grlić Radman.

Milanović je danas kazao i kako "netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda" te poručio kako to preko Hrvatske neće proći.

- To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta. Kada je inicirao radnu skupinu odgovornost mu je bila pripremiti se za taj summit - kazao je ministar i dodao kako je u toj skupini bio predstavnik Vlade i predstavnik Ureda predsjednika.

- Mi smo radili odgovarajuću dokumentaciju, borili se za točke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira je dio naše politike - kazao je Grlić Radman i dodao kako je prihvaćena njihova formulacija.

- Predsjednik Milanović je prepisivač svih naših napora - ustvrdio je ministar.

Grlić Radman kaže da je Vlada učinila BiH vidljivijom na Europskom vijeću gdje je Plenković govorio o Daytonskom sporazumu.

- Svi narodi moraju biti legitimno predstavljeni u svim razinama države BiH, to treba omogućiti promjena izbornog zakona - kazao je ministar.

'Mogao sam ići kao fikus'

Ministar je ponudio još jedan odgovor zašto ne ide u Bruxelles.

- Ja sam svoj ministarski sastanak odradio. Mogao sam ići kao fikus. Taj sastanak će trajati dva sata. Ja neću imati aktivnu ulogu, a ovdje ću u Hrvatskoj moću u to vrijeme raditi produktivnije. Pitajte Milanovića što će zapravo raditi u Bruxellesu. Neće imati ni jednu bilateralu. Ali lamentiranje bez ikakve odgovornosti, bez ikakvog znanja. Gospodin Milanović u ovih godinu i pol dana nije bio u BiH niti je primio ikog od predstavnika - kazao je Grlić Radman.

Ministar je još jednom optužio Milanovića da želi preuzeti zasluge za učinjeno do sada.

- To je dokument od 50-ak stranica, želimo s našim saveznicima potvrditi taj dokument - kazao je Grlić Radman o spornom dokumentu i dodao kako žele pripremiti narativ i usuglašavanje onog što je važno.

- Dogovorili smo se da će se spomenuti Daytonski sporazum i zakonski procesi u jednom paragrafu - kazao je.

Ministar vanjskih poslova kaže da je dobro da će se održati ovaj summit jer se time jačaju euroatlantske veze.

Grlić Radman optužio Milanovića

Optužio je Milanovića ili "nekog od njegovih" da je ugrozio postupak kupovine borbenih aviona jer je javno otkrio jednog ponuđača prije nego je bilo dogovoreno da se ta informacija iskomunicira u javnost.

Kazao je da su, dok je Milanović bio pomoćnik ministra Račanove Vlade, otkazani posebni odnosi s BiH.

- To je bila velika poluga u odnosima s BiH, to se ne smije zaboraviti - kazao je Grlić Radman.

- Imali smo člana Vlade koji je govorio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH - kazao je.

Za sigurnosne provjere sudaca koje nisu obavljene 10 godina ministar je kazao da je to bilo u vrijeme vlade Zorana Milanovića te da to treba njega pitati, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:48