ISTUP HDZ-ovaca

GRLIĆ RADMAN OŠTRO PO BERNARDIĆU 'Očito nije puno čitao, ne zna mnogo, ali nije to grijeh, mlad je on čovjek'; PAVIĆ 'Možda da upiše neki studij'

Gordan Grlić Radman
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na današnjoj je konferenciji za medije oštro demantirao napade predsjednika SDP-a Davora Bernardića o hrvatskoj neučinkovitosti tijekom predsjedanja Europskom unijom i koronakrize.

- Sigurno je da Bernardića to što je rekao ne kvalificira ni za ozbiljnog političara niti ozbiljnog kandidata za premijera. Iako nama spočitava uspavanost, izgleda da se on tek sada budi iz zimskog sna i da nema velika znanja o europskim integracijama. Rekao bih kako je COVID-19 kojeg nitko nije očekivao poremetio mnoge planove u EU. Hrvatska i slogan "Snažna Europa u svijetu punog izazova" odlično se snašla. Već 28. siječnja aktivirali smo odgovor na krizne situacije, imajući u vidu Wuhan. tada smo već formirali odbor koji je stalno zasjedao i dogovarali daljnje aktivnosti. Do 13. ožujka imali smo osam sastanaka, 21 događanje, dvije parlamentarne dimenzije, 39 konferencija. A do danas 64 video konferencije. Bilo je i puno drugih susreta što govori i novom, jakom virtualnom svijetu. Uspjeli smo održati kontinuitet rada EU. Postignuća koje smo ostvarili nisu poremećena.

'Ponosni na rezultate'

Uređen je Brexit, a nastavno i dogovor o budućim odnosima. Sada je na UK da se vidi hoće li se tražiti ekstenzija, produljenje programa. Prvi uvjet je osiguran i na to smo ponosni. Prije svega, dobili smo zeleno svjetlo EK za Schengen jer smo ispunili svih osam aplikacija, zeleno svjetlo bez nadzornih mehanizama, sada je na članicama da se odrede o datumu ulaska u taj prostor, a sve zemlje se slažu. Bernardić nema saznanja, trebao se informirati. Kada govori o Eurozoni trebao bi znati da smo ispunile sve mjere iz plana za ulazak u europski tečajni mehanizam. Zahvaljujući Vladi i konsolidaciji javnih financija Hrvatska ima odličan rejting. Zahvaljujući predsjedniku Vlade koji je bio jedan od EU lidera organizirani smo zagrebački summit, što je naše najveće postignuće, nakon što smo uspjeli uvjeriti tri skeptične zemlje koje su blokirale ulazak Albanije i Sjeverne Makedonije u EU. Uspjeli smo utjecati da EK 2. ožujka da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Upravo tog dana posjetio sam i Albaniju i Makedoniju. Zemlje su bile zahvalne. Onda smo 23. ožujka presjedali Vijećem za opće poslove te je usuglašeno da se mogu otvoriti pregovori.

Hrvatski uspjeh je u tome da smo u teškim okolnostima, kad su zemlje bile protiv proširenja, uspjeli ispuniti njihova očekivanja.

Među čestitkama za dan državnosti Nikola Dimitrov rekao je hvala vam na svemu što ste učinili za vas, nećemo to zaboraviti - rekao je Grlić Radman.

- ZG Summit neće biti jedini, mislimo na europsko susjedstvo, tijekom lipnja imat ćemo jako puno konferencija. Očekujemo da ćemo uspjeti održati summit o istočnom partnerstvu. Specifičnost hrvatskih potreba je u činjenici da smo uspjeli s EK i članicama dogovoriti da 27. svibnja je EK izašla s ambicioznim planom oporavka i višegodišnjim financijskom okvirom, što je bio prijepor i prije koronavirusa. Uspjeli smo da Hrvatska sa deset milijardi najviše profitira, s financijskim okvirom 20 milijardi eura za daljnjih sedam godina. Hrvatska je uzeta za primjer zemlje koja se najbolje snašla u vrijeme krize. Otvaranje granica ide tomu u prilog. Njemačka koja dolazi poslije nas sretna je da smo u teškoj situaciji uspjeli osigurati kontinuitet - dodao je.

'Očekujemo drugi mandat'

Istaknuo je da je Plenković poveo i predsjednika Europskog vijeća, Komisije, s Erdoganom su se našli na grčko-turskoj granici i spriječili ulazak ilegalnih migranata.

- Svi smo u vidu imali činjenice da je hrvatska senzibilna na socijalnu stabilnost. Išli u tom pravcu kako bi živjeli gospodarstvo, turizam, osigurali mir, ali to nam još predstoji. Očekujemo da građani prepoznaju vodstvo HDZ-ove vlade i da nam osigura drugi mandat kako bi proveli sve planove u interesu građana.

Bernardić očito nije puno čitao, gledao, valjda se više bavio politikom. Mlad je čovjek, ali ima tu lijeka, nije grijeh počiniti grešku nego ju ne prepoznati. Često me pitaju "študenti"

Obratio se i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić:

- Sve što je Bernardić rekao je laž. Po ugovorenosti EU projekata smo 12., po isplaćenosti se približavamo EU prosjeku. SDP-ova Vlada izgubila je milijardu eura. Izgubili su milijardu eura, a mi smo donijeli 20 milijardi eura. Kada gledamo u odnosu na druge zemlje, u top nekoliko smo zemalja, 20 posto BDP-a dobit ćemo preko EU mjera oporavka. Ne stoji ni teza Borisa Lalovca da smo zadužili mirovine. Ne, jer smo znali da će doći ovako veliki paket, uglavnom bespovratnih sredstava.

Na izborima glasamo za premijera Bernardića ili Plenkovića, a vidimo da Bernardić ne zna ništa o EU fondovima. Možda da upiše neki studij, evo gospodin Grlić-Radman mu se nudi za mentora, možda dobije i neke stipendije. Ovo je utrka za premijera u kojoj je Plenković pokazao da je najsposobniji - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. prosinac 2021 14:01