ODLUKA DONESENA?

Grlić Radman otkrio što Njemačka misli napraviti po pitanju Hrvatske: Dobio sam takvu informaciju

Preporuka EK je da ne bude diskriminacije, da granice budu otvorene, ali svaka država ima svoje razloge, kaže Grlić Radman
 Virginia Mayo/AFP

Njemačka bi mogla neke dijelove Hrvatske staviti na svoju crvenu listu, potvrdio je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman uoči sjednice vlade.

Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je da je u srijedu razgovarao s njemačkim kolegom Heikom Maasom. Kaže da Njemačka ne bi trebala cijeli teritorij Hrvatske staviti na crvenu listu.

"Ići će parcijalno", kaže Grlić Radman i pretpostavlja da bi se hrvatske županije s lošijom epidemiološkom slikom mogle naći na njemačkoj crvenoj listi.

"Ta odluka tek treba biti donesena", ističe hrvatski ministar.

Očekuje se da će slovenska vlada u četvrtak staviti Hrvatsku na crvenu listu. Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, a žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana morat će se vratiti najkasnije do kraja tjedna, najavio je u srijedu glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Isto bi mogla učiniti i Velika Britanija. Odlukom bi mogle biti pogođene tisuće britanskih turista koji trenutno borave u Hrvatskoj.

Grlić Radman ističe da se u ovoj situaciji zemlje vode epidemiološkom slikom, ali i vlastitim interesima. Istaknuo je da je hrvatski turizam dosad ostvario značajne rezultate.

"Turisti su navikli odlaziti u tradicionalne destinacije. Kada je u pitanju Hrvatska, mislim da smo ostvarili postignuća iznad očekivanja."

Prema zadnjim podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hrvatska ima 37,7 oboljelih od covida-19 na sto tisuća stanovnika u prethodna dva tjedna i po tom pokazatelju deveta je od 41 zemlje obuhvaćene svakodnevnim analizama.

Njemačka ima 17,9, Britanija 21, a Slovenija 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika u istom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:44