POTEZ SOLIDARNOSTI

Grlić Radman potvrdio da će Hrvatska protjerati ruske diplomate: ‘Neće biti samo simbolično...‘

Ministarstvo vanjskih i poslova RH priprema odluku o tome koliko će osoblja protjerati iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu

Gordan Grlić Radman

 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatska će se pridružiti gotovo svim državama članicama Europske unije koje su već protjerale ili su najavile protjerivanje ruskih diplomata prvo zbog sumnji na špijunažu, a potom i brutalnih zločina u ukrajinskom gradu Buči, predgrađu glavnog grada Kijeva.

Prema informacijama koje su objavili europski mediji, od početka ruske invazije na Ukrajinu iz država članica EU protjerano je oko 370 diplomata, a samo u posljednjih tjedan dana, otkad su nakon povlačenja ruske vojske iz Buče otkrivene masovne grobnice i trupla civila po ulicama tog grada, protjerano je više od 200 diplomata. Hrvatska je među rijetkim državama članicama Europske unije koja još nije protjerala ili barem najavila točnu brojku ruskih diplomata koji će biti protjerani. Dosad su to učinile 22 države članice EU, Finska je, kao i Hrvatska, najavila da će to napraviti, ali ne zna se još točan broj, a jedino Mađarska i Cipar o tome zasad ništa ne govore.

Sastanak u Poljskoj

Najdalje je otišla Litva, koja protjeruje ruskog veleposlanika iz Vilniusa, a uz Latviju jedina je država koja se odlučila na zatvaranje nekih diplomatskih predstavništava Ruske Federacije. Ono što se može čuti od sugovornika bliskih hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova jest to da je najbitnije da je Hrvatska poslala političku poruku da će se pridružiti krugu država koje će protjerati ruske diplomate, a da je manje bitno kada će se to dogoditi. Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je bio u Bruxellesu, gdje se savjetovao s kolegama o ovom pitanju, a danas putuje u Poljsku, na sastanak s tamošnjim kolegom. Teme razgovora, jasno, vezane su uz Ukrajinu i pitanje izbjeglica, a kako doznajemo, postoji mogućnost da će Grlić Radman s ministrom vanjskih poslova Poljske Zbigniewom Rauom posjetiti poljsko-ukrajinsku granicu.

Nakon toga će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pripremiti odluku o tome koliko će i na kojoj diplomatskoj razini biti protjerano osoblja iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu. U Zagrebu inače djeluje 25 članova ruskog veleposlanstva na čelu s veleposlanikom Andrejem Nesterenkom. Čim se Hrvatska odluči na ovaj korak, treba očekivati recipročan potez ruske strane, koja će onda protjerati i naše diplomate iz Moskve. Zvali smo jučer i glasnogovornika ruske ambasade u Zagrebu, ali nije odgovarao na pozive.

- Sigurno da možemo očekivati protjerivanje s njihove strane. Radi se na tome da naša odluka bude s politički jasnom porukom, tako da neće biti simboličko protjerivanje jednog diplomata - kaže nam izvor dobro upoznat s pripremom odluke o protjerivanju ruskih članova diplomatskog osoblja u Zagrebu.

Najviše je ruskih diplomata, i to prije otkrivenih ratnih zločina u Buči, protjerala Poljska, čak 45. Njemačka je najavila protjerivanje 40 ruskih diplomata zbog zločina u Buči, Francuska 35, kao i Slovačka, koja je protjerala isti broj zbog sumnji na špijunažu.

Moskva će uzvratiti

Nama susjedna Slovenija protjeruje čak 33, Italija je najavila da će personom non gratom proglasiti 30 ruskih diplomata, a Španjolska njih 25. Među posljednjim državama koje su se odlučile na protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja bila je Austrija, koja je jučer odlučila personom non gratom proglasili četiri ruska diplomata "zbog djelovanja na način nespojiv s njihovim diplomatskim statusom". Moskva, koja tvrdi da su snimke smaknutih civila u Buči lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande usmjereni na diskreditiranje Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje. Hrvatska se, podsjetimo, 2018. pridružila zapadnim saveznicima i protjerala ruskog diplomata nakon što je ruska vojna tajna služba pokušala otrovati svojeg bivšeg obavještajca i njegovu kćer u Salisburyju u Engleskoj, a kolateralna je žrtva bila britanska državljanka.

Ministar Grlić Radman potvrdio: Hrvatska će u skoro vrijeme protjerati dio ruskih diplomata

Hrvatska će “u skoro vrijeme” protjerati dio ruskih diplomata i sada sagledava u kojem opsegu, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“To ćemo učiniti u skoro vrijeme, mi sada gledamo u kojem opsegu ćemo to napraviti”, rekao je Grlić Radman odgovarajući na upit kada i koliko ruskih diplomata će Hrvatska protjerati.

Dodao je da su sve države EU-a i NATO-a već postupile po tom pitanju te da je potez solidarnosti i reakcija na najnovije strahote i zločine ruske vojske na okupiranom teritoriju otkrivenih nakon njihova povlačenja.

“Ovdje je riječ o svjetskom poretku, načelima koje je Rusija povrijedila. Ne mogu se nekažnjeno ubijati civili. Tu moramo ustati i braniti, dignuti svoj glas te upotrijebiti sve što imamo kako bismo zaustavili te napade”, odgovorio je Grlić Radman na upit s kojim obrazloženjem će biti protjerani ruski diplomati.

Niz država članica NATO-a i EU-a odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvješća o otkriću masovnih grobnica i ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.ž

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:55