ODGOVOR BEOGRADU

Grlić Radman: ‘Protjerujemo srpskog diplomata‘

Beograd je jučer nepoželjnom osobom proglasio prvog tajnika našeg veleposlanstva

Gordan Grlić Radman

 Damjan Tadić/Cropix

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je recipročnim protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) jučer je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", kako je priopćio srbijanski MSP.

Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom. "U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata", objavile su provladine "Večernje novosti".

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u utorak da Hrvatska odbacuje osnove za protjerivanje hrvatskog diplomata i da uzvraća recipročnom mjerom.

"Sukladno članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da se savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković, proglasi personom non grata na području Republike Hrvatske", rekao je Grlić Radman na konferenciji za medije na Zrinjevcu.

Grlić Radman je rekao da je srbijanskoj veleposlanici Jeleni Milić uručena nota o protjerivanju Novakovića.

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Grlić Radman je rekao da je "to stvar odabira".

"Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati koga ćemo protjerati? (...) Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem ni imenom", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Grlić Radman je dodao da je odluka Srbije "korak prema pogoršanju međusobnih odnosa i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika".

Hrvatski ministar srpsku je odluku stavio u predizborni kontekst, rekavši da se to moglo očekivati uoči izbora u Srbiji. Unatoč tome, kaže da je protjerivanje hrvatskog diplomata "zabrinjavajuće".

‘Prvi tajnik Veleposlanstva RH grubo izišao iz okvira diplomatskih normi‘

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije jučer je priopćilo kako je "donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulire diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata".

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da "država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata."

image

Gordan Grlić Radman

Damjan Tadić/Cropix

Tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi MSP, "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću.

U hrvatskom veleposlanstvu nisu bili dostupni na komentar ove odluke.

Srbijanski MSP naglašava da "žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji":

MSP također "izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti".

‘Korak prema pogoršanju‘

Hrvatska je u ponedjeljak izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to "korak prema pogoršanju" odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Naglašava se da taj korak predstavlja "dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji".

"S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata", dodaje se.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez "u vrijeme i na način koji odabere."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:44