U JERUZALEMU

Grlić Radman s izraelskim premijerom, Netanyahu nosio masku s hrvatskom zastavom: ‘Šalom!‘

‘Čestitao sam na vijesti o normalizaciji odnosa s UAE-om‘, rekao je Grlić Radman u izjavi dostavljenoj medijima
Šef hrvatske diplomacije susreo se u Jeruzalemu s premijerom Benjaminom Netanyahuom
 Twitter

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prenio je u ponedjeljak najvišim izraelskim dužnosnicima da Hrvatska podržava normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šef hrvatske diplomacije susreo se u Jeruzalemu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, alternativnim premijerom i ministrom obrane Bennyjem Gantzom, predsjednikom Knesseta Yarivom Levinom, ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem i ministrom turizma Asafom Zamirom.

Na službenim fotografijama susreta Grlića Radmana i izraleskog premijera Netanyahua vidi se kako su za tu priliku hrvatski ministar i izraelski čelnik imali posebno izrađene maske sa zastavama dviju zemalja.

Jedan drugog su pozdravili sa 'Šalom!', a onda dodirnuli i laktovima.

"Čestitao sam na vijesti o normalizaciji odnosa s UAE-om", rekao je Grlić Radman u izjavi dostavljenoj medijima.

Dodao je da je pozdravlja i najavu novih sporazuma na Bliskom istoku.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Washingtona, objavljen je 13. kolovoza i UAE je postao prva arapska zemlja koja uspostavlja odnose s Izraelom u više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana.

Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu.

Palestinci su ogorčeni potezom UAE-a i zabrinuti da će sporazum oslabiti panarapsku poziciju, koja uključuje poziv Izraelu da se povuče s okupiranih teritorija i prizna palestinsku državu, u zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s arapskim zemljama.

Grlić Radman je rekao da je ministar vanjskih poslova Askenazi podržao ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj i da je s njime dogovorio sklapanje memoranduma o razumijevanju i strateškom partnerstvu između dvaju ministarstava.

U sklopu službenog posjeta hrvatski ministar posjetio je Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:04