ŠEF DIPLOMACIJE RH

Grlić-Radman se nada da bi hrvatski i bošnjački dužnosnici mogli postići dogovor o izborima

Hrvatski šef diplomacije naveo je kako su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima preglasavali brojniji Bošnjaci

Gordan Grlić-Radman

 Damir Krajac/Cropix

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić-Radman izrazio je u subotu nadu da bi hrvatski i bošnjački dužnosnici uz posredovanje EU-a mogli postići dogovor o načinu biranja izaslanika za gornji Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen.

"Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora kako BiH ne bi ušla u novu krizu“, rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvome dijelu lipnja održati novi susret bosanskohercegovačkih političara u Briselu gdje bi se pokušala dogovoriti mapa puta o provedbi četiri politička prijepora.

Jedan se odnosi na način popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i njihovo kasnije izbacivanje iz izvršne vlasti u tome entitetu i na razini države.

Hrvatski šef diplomacije naveo je kako su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i pol puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

"To nije u duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH“, istaknuo je.

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva. "Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava“, rekao je Grlić Radman.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je član HDZ-a BiH, odbacio je kritike na račun dužnosnika te stranke koji su se posljednjih dana našli na meti izaslanstva EU-a i američkog veleposlanstva u Sarajevu zbog inzistiranja da se financiranje izbora osigura kroz proračun BiH, a ne uz posebnu odluku Vijeća ministara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 20:40