SPORNE MILANOVIĆEVE IZJAVE

Grlić Radman: ‘U NATO-u misle da mijenjamo vanjsku politiku‘; Reagirao i finski veleposlanik u RH

Izjava predsjednika polučila je velik broj poziva. Sad saniramo međunarodnu političku reputacijsku štetu, dodao je

Gordan Grlić Radman i Kalle Kankaanpää

 Ranko Suvar/cropix; Hrvatski Sabor

Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dviju država.

Milanović je u utorak rekao kako Sabor "ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u" dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra "vrlo opasnom avanturom".

Ministar vanjskih i europskih poslova u srijedu je izjavio da je izjava predsjednika "polučila velik broj poziva" te da je u utorak o njoj razgovarao s finskim kolegom, a u srijedu sa švedskom kolegicom.

- Ovim pozivima saniramo međunarodnu političku reputacijsku štetu - rekao je Grlić Radman, dodavši da su Milanovića prenijeli svi najvažniji mediji, a "sve države članice NATO-a izrazile su veliku zabrinutost".

image

Gordan Grlić Radman

Vanesa Pandzic/Cropix

- Oni vam uvijek misle da ako je to predsjednik rekao, da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku - kaže ministar.

Suprotno premijeru Andreju Plenkoviću koji je u utorak rekao da bi Milanović trebao sam blokirati članstvo dviju država na nadolazećem NATO sastanku "ako je frajer", Grlić Radman je izjavio da takav veto ne postoji, "a da i postoji, to bi bila politička blamaža".

Šef diplomacije izjavio je da države članice nakon aplikacije neke zemlje za članstvo moraju u svojim nacionalnim parlamentima potvrditi zakon o ratifikaciji koji predlaže vlada.

image

Gordan Grlić Radman

Vanesa Pandzic/Cropix

Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju Vlada "snažno podržava".

Dvije države imaju "nedvojbenu i bezrezervnu podršku" Hrvatske, a njihovo priključivanje NATO-u predstavlja veliki izazov za njih, imajući u vidu njihovu tradiciju politike neutralnosti kroz stoljeća i rusku agresiju na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski međunarodni poredak.

Grlić Radman se u telefonskim razgovorima s dvoje ministara dotaknuo i pitanja BiH oko kojega Hrvatska ima njihovu podršku i razumijevanje.

- Mi smo i danas dugo razgovarali o BiH, koliko je za nas to jedno sigurnosno, političko, ali i emocionalno pitanje - rekao je Grlić Radman o razgovoru sa švedskom ministricom Ann Linde koja je nedavno boravila u Sarajevu.

image

Gordan Grlić Radman

Vanesa Pandzic/Cropix

Grlić Radman je dvoje ministara rekao kako su Hrvati kao autohtoni narod u susjednoj državi "stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma".

Finski veleposlanik: 'Milanovićeve izjave ne mijenjaju dobre odnose s Hrvatskom'

Izjave predsjednika Zorana Milanovića o blokadi finskog i švedskog članstva u NATO savezu neće promijeniti „uvijek dobre“ odnose Hrvatske i Finske, rekao je finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Kankaanpää.

„Mislim da se u odnosima Hrvatske i Finske neće ništa promijeniti“, rekao je Kankaanpää za Hinu, ocijenivši kako su ti odnosi „uvijek bili dobri na svim razinama“.

„Veleposlanik sam ovdje duže od jedne godine, blisko pratim politiku u ovoj zemlji i upoznat sam s načinom vođenja politike u Hrvatskoj“, naglasio je Finac.

Veleposlanik je rekao da je njegov ministar vanjskih poslova u utorak „imao dobar razgovor“ s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom te da je sam bio u kontaktu s predstavnicima vlade i parlamenta.

Istaknuo je kako u Finskoj traje „aktivna“ rasprava o članstvu u NATO savezu te kako bi se konačna odluka o tome mogla donijeti u svibnju.

Milanović je u utorak kazao kako Sabor „ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u“ dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a da ulazak Finske i Švedske u savez smatra „vrlo opasnom avanturom“.

image

Kalle Kankaanpää

Hrvatski Sabor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 14:54