IZBORI U SRBIJI

Grlić Radman: ‘Vučićeva pobjeda je očekivana, ali možda ne u tolikom postotku i broju‘

Upozorio je da Hrvatska od Srbije još uvijek traži reciprocitet, tj. zastupanje manjina u parlamentu".

Gordan Grlić Radman

 Zeljko Puhovski/Cropix

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je pobjeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji bila očekivana i pozdravio ulazak Tomislava Žigmanova u srbijanski parlament, ali je upozorio da Beograd ponovno nije ispunio odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005. godine.

Grlić Radman je rekao da se pobjeda Vučića na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji mogla očekivati, ali "možda ne u tolikom postotku i broju".

Hrvatski ministar je dodao da su izbori u Srbiji pokazali i "snagu opozicijskih stranaka i građana", jer je na izbore izašlo oko 59 posto birača.

Pozdravio je ulazak Tomislava Žigmanova u srbijanski parlament.

"Drago nam je da je predstavnik hrvatske manjine, koji istina nije nastupio kao samostalna stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nego u koaliciji Zajedno za Vojvodinu, uspio donijeti mandat i imamo Hrvata u Narodnoj skupštini", istaknuo je Grlić Radman.

No upozorio je da Hrvatska od Srbije još uvijek traži reciprocitet, da "i jedna i druga strana recipročno omogućava zastupanje manjina u parlamentu".

"Hrvatska je svoju obvezu ispunila. Hrvatska u Hrvatskom saboru ima fiksnu kvotu od tri mjesta za predstavnike Srba", rekao je hrvatski ministar i upozorio da Beograd ne ispunjava odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005. godine.

Odnosi Zagreba i Beograda nisu na "zadovoljavajućoj razini", smatra Grlić Radman, ali nada se da će biti "volje" da se sva pitanja riješe.

Temeljno pitanje koje još uvijek muči hrvatsko-srbijanske odnose je pitanje 1858 nestalih osoba iz Domovinskog rata, istaknuo je.

"Njihove obitelji su još uvijek žive i to opterećuje naše bilateralne odnose, kao i odšteta logorašima", rekao je Grlić Radman.

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je zajedno sa svojom strankom Fidesz obranio "slobodu i suverenitet Mađarske".

"Pratili smo izbore i bila je tu najavljivana snažna oporba koja je bila iz različitih spektara, od ultralijevih do ultradesnih, ali pokazalo se da je Orban ipak uspio konsolidirati svoje glasače", rekao je Grlić Radman, dodavši da je čestitao mađarskom kolegi Peteru Szijjartou.

Šef hrvatske diplomacije dodao je da Zagreb i Budimpešta imaju dobre odnose i da će ih nastaviti "unaprjeđivati".

Hrvatski ministar je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću bio domaćin trilateralnog ministarskog sastanka Hrvatske, Italije i Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:14