NJEGOVANJE ODNOSA

Grlić Radman zahvalio Bavarcima na pomoći nakon potresa: ‘To je znak velikog prijateljstva‘

Bavarska je prošle godine u Hrvatsku poslala više od 70 tona građevinskog materijala

Gordan Grlić Radman 

 Srdjan Vrancic/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je u Münchenu zahvalio bavarskom državnom ministru za savezne poslove i medije Florianu Herrmannu na pomoć koju je ta njemačka pokrajina pružila potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Tu gestu smatramo znakom velikog prijateljstva i solidarnosti između Hrvatske i Bavarske”, naglasio je Grlić Radman nakon susreta.

Bavarska je prošle godine u Hrvatskoj poslala više od 70 tona građevinskog materijala, a slala je i nekoliko desetaka stambenih objekata, pakete za djecu i drugu pomoć.

Dvojica ministara su na sastanku naglasili da Hrvatska i Bavarske njeguju vrlo bliske političke, gospodarske i kulturne odnose, a Grlić Radman je izdvojio ulogu brojne hrvatske dijaspore u najvećoj njemačkoj pokrajini koja je važan čimbenik u održavanju bilateralnih odnosa.

Herrmann, član Kršćansko-socijalne unije, ponovio je bavarsku potporu hrvatskom putu u šengenski prostor i eurozonu. Hrvatski ministar je informirao Bavarca o situaciji na zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini gdje se dogodio zastoj u pregovorima oko reforme izbornog zakona.

Ministar će govoriti o toj temi i kasnije u danu, na panelu u okviru 57. Minhenske sigurnosne konferencije, koja službeno kreće u petak, a na koju u nedjelju stiže i premijer Andrej Plenković.

Na panelu „Zapadni Balkan na raskršću: Povratak integraciji ili rivalstvu velikih sila?” će, uz Grlića Radmana i Herrmanna, sudjelovati i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, posebni izaslanik američkog predsjednika za zapadni Balkan Gabriel Escobar i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 02:07