PROMJENA VREMENA

GRMLJAVINSKO NEVRIJEME NAKON SLAVONIJE I LIKE, STIGLO I U ZAGREB Siloviti udari groma preplašili su stanovnike metropole, srušio se jaki pljusak

 
 Dragan Matic / CROPIX

Tijekom popodneva došlo je do zamjetne destabilizacije atmosfere, temperature zraka gotovo u cijeloj Hrvatskoj su porasle iznad 30 Celzijevih stupnjeva, što je dodatno pogodovalo razvoju jakih grmljavinskih pljuskova.

Do 17 sati razvoj jakih olujnih oblaka zabilježen je prvenstveno na području Slavonije te unutrašnjosti Dalmacije i na gorskom području.

IstraMet putem svoj Facebook profila javlja da munje sijevaju i na autocesti Karlovac-Zagreb.

Grmljavinsko nevrijeme u Zagreb je stiglo iza 21 sat, dok su i prije toga nebo iznad hrvatske metropole parale munje.

Zagreb, 160619.
Grmljavinsko nevrijeme popraceno munjama nad glavnim gradom.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Zagreb, 160619.
Grmljavinsko nevrijeme popraceno munjama nad glavnim gradom.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Zagreb, 160619.
Grmljavinsko nevrijeme popraceno munjama nad glavnim gradom.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

IstraMet također javlja da je radar munja u posljednja dva sata registrirao 16.360 udara munja.

Zagrebom su odjekivale sirene, udari groma preplašili su stanovnike koji se spremaju na počinak. Snimke nevremena iz Bogovićeve ulice svjedoče o pravom potopu, no već nakon sat vremena vrijeme se smirilo i kiša je oslabila.

Hrvatski autoklub (HAK) u nedjelju je izvijestio promet na određenim mjestima u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji teče sporije zbog mjestimice jakih pljuskova kiše, ponegdje s tučom i veće količine vode na kolniku. Vozače se upozorava na dodatni oprez i da prilagode brzinu i način kojim voze trenutačnim uvjetima na cesti. 

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i za II skupinu - dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom.

Zbog tehničkog kvara na Graničnom prijelazu Kamensko prekid je teretnog prometa. Zbog radova zatvoren je granični prijelaz GP Goričan (do 30. lipnja). Promet se preusmjerava na GP Goričan II. GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila. Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Tijekom večeri očekuje se daljnji razvoj oblaka te nastanak novih grmljavinskih pljuskova koji će ponegdje donijeti i izraženije nevrijeme praćeno tučom. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar, a kasno navečer na sjevernom Jadranu bura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:36